Grubješićeva u Kopenhagenu

Poseta zemljama EU

Grubješićeva u Kopenhagenu

Politika -
Srbija je krenula u intenzivnu diplomatsku aktivnost kako bismo o rezultatima koje smo postigli informisali sve članice EU, posebno one ključne, rekla je potpredsednica Vlade Srbije

KOPENHAGEN - Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić boraviće danas u Kopenhagenu u okviru diplomatske turneje tokom koje će se sresti s najuticajnijim ministrima evropskih i spoljnih poslova zemalja EU.

Grubješićeva u Kopenhagen dolazi posle posete Londonu, gde je razgovarala sa britanskim ministrom za evropske poslove Dejvidom Lidingtonom, direktorom Sekretarijata za evropske poslove u kabinetu premijera Ujedinjenog Kraljevstva Angusom Lapslijem i sa Patrikom Rokom, političkim savetnikom premijera Dejvida Kamerona.

"U razgovorima koje sam imala sa britanskim ministrom za Evropu i sa savetnicima iz kabineta premijera, još jednom sam dobila čvrsta uveravanja da se Britanija zalaže za politiku proširenja i za to da ne dođe do pauze nakon prijema Hrvatske", rekla je Grubješićeva u Londonu.

Prema njenim rečima, na sastancima je istaknuto da Srbija ima punu podršku da nastavi i ubrza proces integracija, ali i da mora da bude svesna šta treba da uradi da bi datum u junu postao izvestan.

"Srbija je krenula u intenzivnu diplomatsku aktivnost kako bismo o rezultatima koje smo postigli informisali sve članice EU, posebno one ključne," rekla je ona, napominjući da je Srbija za evropske partnere kredibilan partner, jer iza politike vlade stoje konkretna dela.

Najvažniji susreti planirani su tokom prvog ovogodišnjeg sastanka ministara evropskih poslova zemalja EU koji će se održati u Dablinu, u Irskoj, koja je 1. januara preuzela predsedavanje EU, a potpredsednica Vlade će se naredne nedelje u Evropskom parlamentu obratiti članovima odbora za spoljne poslove koji raspravlja o proširenju EU.

Grubješić će posle Londona i Kopenhagena 20. januara otputovati u Dablin, a višednevnu posetu evropskim zemljama završiće u Briselu 22. januara, gde će se obratiti članovima odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, na kojem se očekuje rasprava o rezoluciji EP o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana.

Grubješćeva će tokom turneje evropskim zvaničnicima predstaviti aktivnosti Vlade na polju evrointegracija, normalizacije odnosa sa Prištinom, kao i najnoviju Rezoluciju Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji. Ukazaće i na punu posvećenost Vlade nastavku unutrašnjih reformi, posebno u oblastima ekonomije, pravosuđa i borbe protiv korupcije i kriminala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track