PREOKRET: Istraga protiv Mikija Rakića!

Kurir saznaje: Preokret u aferi „Šarić“

PREOKRET: Istraga protiv Mikija Rakića!

Politika -
Skupština će formirati anketni odbor koji će ispitati da li je potpredsednik DS zloupotrebio položaj manipulišući podacima koji slove za državnu tajnu, kako bi oborio aktuelnu vladu

BEOGRAD - Sve na čistac!Skupština Srbije će na predlog vladajuće većine formirati anketni odbor koji će ispitati korišćenje podataka proglašenih državnom tajnom od strane potpredsednika DS i bivšeg predsednika Biroa za koordinaciju tajnih službi Miodrag Rakić kako bi se ucenili politički protivnici, saznaje Kurir.Opasne manipulacijeKako je Kurir već pisao, Rakić podatke o susretima Ivice Dačića i člana grupe Darka Šarića Rodoljuba Radulovića iz 2008. godine nije dostavljao nadležnim državnim organima niti je upozorio ministra policije na potencijalnu opasnost. Naprotiv, podatke godinama kasnije koristi kao sredstvo političke ucene, kako bi se oborila Vlada Srbije.- Ovakve stvari ne bi smele da se dešavaju u pravnoj državi. Ovo je neviđena afera - neko manipuliše službenim podacima kako bi ostvario svoje stranačke interese, verovatno da bi se sprečile istrage o funkcionerima DS a oni pohapšeni pustili iz pritvora. Zato se i mora sve ispitati - kako više niko ne bi zloupotrebio državu zarad svojih ličnih i stranačkih interesa - naglašava izvor Kurira iz Vlade Srbije.Dušan Bajatović, predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove u srpskom parlamentu, kaže da će tražiti od MUP izveštaj o svemu što se događalo, kao i izveštaj o tome šta je istina od svega onoga što se poslednjih dana pojavljivalo u medijima.Izveštaji iz MUP- U nadležnosti Odbora za bezbednost je da ispita da li su zakonske procedure u radu MUP prekršene. Kad dobijemo kvartalni izveštaj, sazvaću sednicu Odbora na kojoj će se razmatrati sva nerešena pitanja. Ukoliko tada javnost i poslanici ne budu zadovoljni odgovorima, može se formirati i anketni odbor - naglasio je Bajatović i dodao da se sve okolnosti afere moraju razotkriti.Nekadašnji zamenik šefa državne bezbednosti Zoran Mijatović ukazao je na krivičnu odgovornost onih koji su imali podatke o kriminalnim radnjama odbeglog narko-bosa Darka Šarića, a izneli su ih posle četiri godine u političke svrhe.- Ima i dosta elemenata koji ukazuju na krivična dela, pogotovo onih ljudi koji su četiri-pet godina po prirodi svog posla raspolagali informacijom o čemu se tu radi i danas su to iskopali pre svega u političke svrhe. Za to u ovoj Srbiji konačno neko treba da odgovara - rekao je Mijatović.Za šta su sve formirani anketni odbori1991.Tenkovi na ulicama Beograda 9. marta. Epilog - direktor RTS Dušan Mitević i ministar policije Radmilo Bogdanović podneli ostavke.1993. Slučaj Dafiment banke stigao je u ruke pravosudnih organa tek 2003.2000. Okolnosti vezane za pokušaj ubistva Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali.2001. Slučaj Nebojše Pavkovića. Pavković je optužio Vojislava Koštunicu za zloupotrebu vojske.2004. Afera EPS. Anketni odbor utvrđivao je poslovanje energetskog giganta i kompanija EFT i „Inter­fejs“ Lazarevića i Hamovića.2004. Afera s prodajom fabrike „Knjaz Miloš“ iz Aranđelovca.

Kriminolog Zlatko Nikolić: Rakić neprofesionalanKriminolog Zlatko Nikolić kaže da bi formiranje anketnog odbora politizovalo ceo slučaj.- Ovo je posao za tužioca i tužilaštvo. Mora da se zna ko je i zbog čega šta radio. Mora se utvrditi da li su pojedinci za koje se sumnjalo da su članovi narko-klanova namerno podmetani političarima. Cela ova afera mora da ima sudski, a ne politički epilog - rekao je Nikolić i dodao da se Miodrag Rakić poneo neprofesionalno.Zoran Babić: Epilog mora biti u parlamentuI zamenik člana Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Zoran Babić iz SNS kaže da svaka afera svoj epilog mora imati u parlamentu.- Jednostavno se moraju utvrditi sve činjenice. SNS će se uvek zalagati za poštovanje zakona - naglasio je Babić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track