Sastanak Nikolić-Jahjaga spor, ali siguran napredak
Foto: Beta

Frans pres

Sastanak Nikolić-Jahjaga spor, ali siguran napredak

Politika -
Brisel vidi ovaj sastanak, koji će biti održan uz posredništvo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kao deo normalizacije odnosa

PARIZ - Prvi sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i kosovske predsednice Jahjage u Briselu biće novi znak sporog, ali sigurnog napretka u naporima pod okriljem EU da se poboljšaju odnosi između Beograda i Prištine, ocenjuje danas agencija Frans pres.

Brisel vidi ovaj sastanak, koji će biti održan uz posredništvo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kao deo "normalizacije odnosa", iako Beograd odbija da prizna nezavisnost otcepljenog Kosova, navodi AFP."Posvećeni smo ovom procesu i čvrsto smo rešeni da ne prenesemo sva neprijateljstva iz prošlosti na mlađe generacije", rekla je Jahjaga uoči sutrašnjeg sastanka.

Iako je Nikolić prvi potvrdio da će sastanak biti održan na svom zvaničnom nalogu na Tviteru, on još nije izneo nikakav komentar o tome.

Analitičari navode da je sastanak u Briselu značajniji za Nikolića koji se, pre nego što je izabran za predsednika u maju prošle godine, snažno protivio dijalogu s Prištinom.

"Mislim da Nikolić nije presrećan što ide u Brisel, ali da su EU i SAD rešene da se taj sastanak održi", rekao je beogradski politički analitičar Dušan Janjić, kako prenosi AFP.

On je ocenio i da će sastanak biti "formalan", ali da bi trebalo da doprinese dijalogu Beograda i Prištine, koji je otpocet u martu 2011. godine.

"Sastanak je, međutim, značajan jer će to biti ozbiljan politički test javnog mnjenja", kako na Kosovu, tako i u Srbiji, rekao je Janjić francuskoj agenciji.

"Sastanak (predsednika) će biti samo dekoracija pregovaračkog procesa, koji Brisel snažno vodi... veštački ukras", smatra kosovski politički analitičar Beljuj Bećaj, koji je u izjavi za AFP dodao da pregovore vode premijeri Srbije i Kosova, a da sutrašnji sastanak predsednika treba da "začini" dijalog.

Politički analiticar Vladimir Todorić je, kako prenosi Frans pres, ocenio da sastanak Nikolića i Jahjage, iako visoko simboličan, ilustruje napore obe strane da zadovolje Brisel i budu nagrađene u težnjama da se pridruže EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track