Visoki Dečani pod zaštitom Kfora, demonstranti zaustavljeni
Foto: Eparhija Raško-prizrenska

Zatvorene kapije manastira

Visoki Dečani pod zaštitom Kfora, demonstranti zaustavljeni

Politika -
Rukovodstvo opštine Dečani i ekstremne grupe žele da se probiju do manastira kako bi protestvovali zbog odluke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava tog manastira

DEČANI - Demonstracije predstavljaju pokušaj da se eliminiše manastir i poslednji simbol srpskog postojanja u ovom delu KiM, rekao je iguman Sava Janjić.

Pristup manastiru je blokiran snažnim snagama policije i KFOR-a uz učešće italijanskih karabinjera, potvrdio je iguman manastira Visoki Deačni. On kaže da je situacija mirna, ali napeta. Eparhija raško-prizrenska saopštava da manastiru preti rukovodstvo opštine Dečani koji se protive odluci Vrhovnog suda Kosova da se manastiru vrati imovina.Zbog pretnji od strane rukovodstva opštine Dečani i grupa koje već danima organizuju demonstracije u ovom gradu protiv manastira Visoki Dečani, a posebno njihove namere da danas protestvuju pred samim manastirom, iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava odlučio je da zatvori kapije manasitra za sve posetioce, prvi put u toku poslednjih 13 godina.Otac Sava Janjić kaže da su jutros dobili informacije od italijanskog Kfora i lokalne policije da grupa mladića hoće da priđe manastiru i organizuje protest."Kfor je tu grupu u toku pre podneva zaustavio na ček pointu, situacija je mirna ali je i dalje opasna jer se razvija neviđena mržnja među narodom. O tome svedoče i plakati koje su oni hteli da postave ispred manastira 'ovo je naš manastir, dalje ruke od naše zemlje'". Već danima rukovodstvo opštine Dečani vodi besomučnu medijsku i političku kampanju sa namerom da se obori odluku Vrhovnog suda da se manastiru vrati zemlja".

Kosovska policija nije dozvolila desetorici članova organizacionog odbora protesta u Dečanima da danas na zidove koji okružuju manastir Visoki Dečani postave plakate na kojima je pisalo "Manastire nemoj da nam kradeš budućnost", "Manastir je vrednost našeg kulturnog nadleđa" i "Manastire nemoj da tražiš našu imovinu".

Članovi organizacionog odbora su optužili kosovskog ministra policije Bajrama Redžepija i direktora Regionalne policije u Peći Šabana Šalju da time onemogućavaju ostvarivanje ljudskih prava i slobodu kretanja, pa su te plakate postavili na oko kilometer daleko od ulaznih vrata manastira. Kosovska policija saopštila je da je na vreme preduzela sve potrebne mere kako bi se onemogućio bilo kakav eksces tokom današnjeg dana i obezbedio red i mir u Dečanima. Policija je saopštila, što tvrde i članovi oragnizacionog odbora, da "nije bilo nikakvog protesta", već su deset članova organizacionog odbora protesta pokušali da na zidove koji okržuju manastir postave tri parole. "Neki mediji su objavili su vest da je u Dečanima bilo protesta, a u stvari u gradu nije zabeležen protest", kaže se u saopštenju policije. Inače, otac Sava ističe da je odluku o vraćanju imovine donela vrhovna sudska institucija Kosova a da ponašanje lokalnih vlasti u Dečanima pokazuje da oni ne poštuju spostvene zakone i strukture. On smatra da ta kampanja ima za cilj da se sveštenstvo Dečana otera iz manastira čime bi se oterali i poslednji Srbiji u Dečanima."Ovo je ogromna sramota za Kosovo i meni je žao što predstavnici kosovske vlade nisu aktivnije uključeni u rešavanje ove situacije. Manastir Dečani je od završetka rata 4 puta napadan i on je najčešće napadani objekat SPC, a podsetiću da je NATO rekao da će Dečani biti poslednji objekat koji će Kfor napustiti ", kaže za otac Sava i dodaje da veruje da iako je situacija jako napeta, da se ipak neće doći do crvene linije.

Albanci zaustavljeni ispred manastira  (Foto: Koha)
Albanci zaustavljeni ispred manastira (Foto: Koha)

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je manastir Visoki Dečani blokiran snažnim snagama policije i Kfor-a zbog pretnji rukovodstva opštine Dečani i ekstremnih grupa da će protestovati ispred manastira zbog odluke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava tog manastira.

Oni su, kako piše u saopštenju, nameravali da protestuju pred samim manastirom i da je zbog "otvorenih bezbednosnih pretnji" iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić odlučio da zatvori kapije manastira za sve posetioce, prvi put u poslednjih 13 godina.

Navodi se da opštinske vlasti vode medijsku i političku kampanju da se pritiscima i pretnjama obori odluka Vrhovnog suda Kosova i manastiru Dečani oduzme 50 odsto njegove imovine.

"Rukovodioci opštine i ekstremne grupe žele da se probiju pred manastir da bi protestovali. Kfor i policija blokiraju kordonima pristup manastiru", piše u saopštenju te eparhije.

Iguman manastira Sava Janjić obavestio je danas i strana predstavništva u Prištini, OEBS i Eleks da je manastiru onemogućen normalan život i da opština Dečani ne samo da ne poštuje zakone već otvoreno radi na etničkom čišćenju te teritorije.

Eparhija raško-prizrenska je navela da je namera demonstranata da pred manastirom postave plakate sa uvredljivom sadržinom i podsetila da su se na dosadašnjim protestima u obližnjem gradu pojavljivale parole i slogani u kojima se navodi da taj manastir nije srpski već albanski manastir i da su monasi na silu okupirali manastir.

Cilj tih parola je, kako piše u saopštenju, oduzimanje te svetinje, njene imovine i proterivanje monaštva Srpske pravoslavne crkve (SPC) i preostalih Srba.

"Već danima manastir Visoki Dečani izložen je demonstracijama koje se održavaju u obližnjem gradu, najuvredljivijim porukama i otvorenim pretnjama povodom odluke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava manastira", navodi se u saopštenju.

Kako je saopštila eparhija raško-prizrenska, Vlada Kosova se zvanično obavezala pred međunarodnom zajednicom da će pružiti verske i pravne slobode svim verskim zajednicama, uključujući i SPC i da će svetinje SPC biti posebno zaštićene.

Kfor: Mirne demonstracije bez incidenata U Kforu kažu da su demonstracije bile mirne i da nije bilo nikakvih incidenata."Nešto više od 20 ljudi se okupilo na protestima koji su trajali oko sat vremena. Neki od njih su imali transparente u rukama. To su bile mirne demontracije bez ikakvih incidenata", rečeno je u Kforu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track