U Vračeviću mirno, selo napustio 71 azilant
Foto: KURIR

Nema protesta

U Vračeviću mirno, selo napustio 71 azilant

Srbija -
Vračevčani kažu da nemaju ništa protiv azilanata, ali da su smatrali da je njih 80 bilo smešteno u neadekvatnim uslovima, u kući Dragića Stojkovića iz susednog sela Dučić

LAJKOVAC - Iz sela Vračević je u prethodna tri dana otišao 71 azilant, rekao je predsednik opštine Lajkovac Živorad Bojičić."U sredu je iz Vračevića u Banju Koviljaču otišlo 40 azilanata, a od jutros još 31 tražilac azila", kazao je Bojičić. On je naveo da je situacija u Vračeviću sada mirna - nema protesta meštana, i ponovio da Vračevčani nemaju ništa protiv azilanata, ali da su smatrali da je njih 80 bilo smešteno u neadekvatnim uslovima, u kući Dragića Stojkovića iz susednog sela Dučić.

U pronalaženju rešenja za azilante, prema Bojičićevim rečima, pomogao je i Ivo Georginov iz Republičkog komesarijata Srbije, koji je došao u Bogovađu, gde od juna 2011, odlukom Vlade Srbije, postoji prihvatni centar za azilante.

U Lajkovcu će kasnije danas biti održan sastanak o novonastaloj situaciji, a za sutra je u Vračeviću zakazana sednica Opštinskog veća Lajkovca i Saveta mesne zajednice tog sela. U prihvatnom centru u Bogovađi smešteno je 150 azilanata, a njih 150 bilo je smešteno po vikendicama i kućama u okolnim selima, među kojima je bila i Stojkovića kuća u Vračeviću.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić juče je izrazio negodovanje i "gađenje" zbog reakcije građana koji su kamenicama gađali kuću u kojoj borave azilanti.On je u izjavi agenciji Beta rekao da bi zbog takvih incidenata Srbija mogla da ima probleme u međunarodnim odnosima u procesu evropskih integracija.

Prihvatilište u Vrčeviću neće biti zatvoreno

Prihvatilište za azilante u selu Vračević, kod Bogovađe, neće biti zatvoreno zbog velikog priliva izbeglih iz 25 zemalja Azije i Afrike, rekao je pomoćnik republičkog komesara za izbeglice Ivan Gorginov.

On je potvrdio da je oko 85 azilanata iz Vračevića, u sredu i danas, autobusima otišlo u centar u Banji Koviljači, ali je uz novopridošle u Stojkovića kući ostalo danas njih 35. "Uz ovih 35, u Bogovađi je 215 azilanata, iako je kapacitet tog centra 150, dok ih je u Banji Koviljači optimalan broj oko 90, koliko iznosi kapacitet tog centra", kaže Gorginov.

On očekuje da će se na sastancima sa čelnicima lokalne samouprave u Lajkovcu i sutra sa predstavnicima Saveta mesne zajednice u Vračeviću naći rešenje za novonastalu situaciju posle protestnog skupa meštana održanog prošle subote. "Ne može mesna zajednica postavljati uslove državi Srbiji", poručio je Gorginov i dodao kako je kamenovanje Stojkovića kuće već nanelo neprocenjivu političku štetu Srbiji na putu ka Evropskoj uniji (EU), javlja Beta.

Meštani Vračevića iz zaseoka Bogatići, gde se nalazi Stojkovića kuća u kojoj su smešteni azilanti, ne prave probleme. Protestovali su Vračevčani iz drugog dela sela, gde su prodavnica i osnovna škola.

Azilanti u Stojkovića kući imaju TV salu sa satelitskim programom, kao i nekoliko računara sa brzim internetom i skajp kamerama. Na taj način mladići, stari od 15 do 25 godina, iz Avganistana, Maroka, Somalije, Malija, Somalije i drugih afričkih i azijskih zemalja održavaju kontakte sa svojim porodicama. Dve trećine njih je fakultetski obrazovano. Jedan Marokanac je, kako kaže, dve godine putovao do Srbije, a to "zadovoljstvo" koštalo ga je 8.000 evra. Svi bi da se domognu zemalja zapadne Evrope, gde uglavnom imaju rodbinu, koja je ranije prošla sličan put u traženju azila i boljeg života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track