Mali Romi učlanjeni u biblioteku igračaka

Kruševac

Mali Romi učlanjeni u biblioteku igračaka

Srbija -
Čak 80 odsto romskih porodica nema nijednu knjigu za decu niti odgovarajuću igračku, a zbog nedostatka ranih stimulansa romska deca nemaju dovoljno razvijene veštine i znanja

KRUŠEVAC - U Kruševcu je otvorena biblioteka igračaka "Aska" u koju se u proteklih mesec i po dana učlanilo 28 romskih porodica, čija deca mogu da koriste usluge biblioteke. Cilj biblioteke, koja je otvorena nadomak romskog naselja Panjevac je da se kroz igru unapredi rani razvoj dece iz romskih porodica, rekla je predsednica udruženja "Romani cikna" Slavica Rakić.

Biblioteka je otvorena u okviru projekta koji udruženje "Romani cikna" realizuje uz podršku Romskog obrazovnog fonda iz Budimpešte, a stručnjaci će pratiti razvoj dece."Čak 80 odsto romskih porodica nema nijednu knjigu za decu niti odgovarajuću igračku, a zbog nedostatka ranih stimulansa romska deca nemaju dovoljno razvijene veštine i znanja, što kasnije dovodi do težeg savladavanja nastavnih sadržaja i često odustajanje od školovanja", rekla je Rakićeva.

Ona je dodala da je prema podacima iz 2012. godine, u kruševačkim vrtićima bilo 62 Roma od 2.771 deteta uzrasta od jedne do šest i po godina. Od 28 učlanjenih porodica njih 13 za sada pozajmljuje igračke i knjige dok deca iz ostalih dolaze u biblioteku kako bi se igrala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja