POHVALE: Vučićeva poseta Nemačkoj ključna za Srbiju u Evropi
Foto: Fonet

Britanski Ekonomist

POHVALE: Vučićeva poseta Nemačkoj ključna za Srbiju u Evropi

Politika -
Britanski Ekonomist navodi da Vlada Srbije snažno grabi ka datumu za početak pregovora sa EU i detaljno opisuje posetu vicepremijera Aleksandra Vučića i Suzane Grubješić Berlinu

BEOGRAD - Vučića hvale engleski mediji!Ugledni britanski nedeljnik Ekonomist naveo je da Vlada Srbije snažno grabi ka datumu za početak pregovora s EU, a da su najzaslužniji za to prvi potpredsednik Aleksandar Vučić i potpredsednica Suzana Grubješić.Ekonomist je, naime, napravio analizu trenutnog stanja na Balkanu, a posebno su se osvrnuli na nedavnu posetu srpske delegacije, na čelu sa Vučićem, Berlinu.Na početku oni navode da je u prošlosti Nemačka bila druga violina kada je reč o uticaju na Balkanu, ali da se danas čini da predvodi, kako su naveli, ceo orkestar.Detaljno opisujući posetu srpske delegacije Nemačkoj, Ekonomist prenosi i izjavu Suzane Grubješić, potpredsednice Vlade zadužene za evrointegracije, u kojoj kaže da se argumenti iznose u Briselu, ali da se odluke donose u Berlinu.Ekonomist navodi da je Vučić, inače najbitniji član srpske Vlade, ključne političke stavove Srbije izneo u Bošovoj fondaciji pred velikim brojem ljudi.- U aprilu će Evropska komisija, zbog napora srpske Vlade, najverovatnije dati preporuku da se Srbiji da datum početka pregovora sa EU. U međuvremenu Bundestag treba da glasa za preporuku. Nemački parlamentarci posetiće Srbiju da bi lakše doneli odluku - ističe nedeljnik u tekstu čiji je autor ugledni novinar i publicista Tim Džuda.

Ubediti BundestagList Ekonomist piše i da će ključnu ulogu u odluci o datumu za Srbiju odigrati nemački Bundestag.- Prema Rajneru Štineru, poslaniku Bundestaga, čak 50 članova nemačkog parlamenta, od ukupno 620, zna nešto o Balkanu. Njih 50 treba da ubede sve ostale. Kada je reč o Srbiji, kancelarka Angela Merkel moraće lično da se umeša da bi Bundestag doneo povoljnu odluku - navodi list.

Vestervele: Beriša, ućutiBritanski list takođe ističe kao veoma značajan sastanka Vučića i nemačkog šefa diplomatije Gida Vestervelea, koji je zatim otišao u Tiranu, prenevši im snažnu poruku da tokom predstojećih izbora ne sme biti jake nacionalističke retorike. To je, naglašava Ekonomist, bila jasna poruka premijeru Saliju Beriši da ućuti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track