Drecun: Dijalog nema alternativu ni za Srbe ni za Albance
Foto: Dado Djilas

Drecun: Dijalog nema alternativu ni za Srbe ni za Albance

Politika -
Srbija nudi kompromis, ne zbog toga što želi datum, nego što želi da postigne održiv, suštinski dogovor srpske i albanske strane na Kosovu. To pokušava da shvati i Hašim Tači, rekao je Milovan Drecun

JAGODINA - Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je u Jagodini, da će dijalog Beograda i Prištine biti očuvan, sa manjim ili većim zastojima, jer dijalog nema alternativu ni za Srbe ni za Albance.

Priština, prema njegovom mišljenju, pokušava koristeći stuaciju oko dobijanja datuma za pregovore Srbije sa EU, da uz pomoć Brisela i još nekih članica dobije ustupke na koje Beograd jednostavno ne može da pristane, jer su suprotni rezoluciji i platformi i ugrožavaju interese Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

To, smatra Drecun, može da dovede do delimičnog prekida dijaloga, ali "kakvu budućnost imamo i mi i Albanci ako potpuno prekinemo dijalog, šta ćemo onda", zapitao je on za jagodinsku televiziju "Palma plus".

"Čini mi se da EU nema dovoljno senzibiliteta prema opasnosti i budućnosti celog regiona, ako se prekine dijalog i Kosovo okrene Tirani i "Velikoj Albaniji", rekao je Drecun.

"Srbija nudi kompromis, ne zbog toga što želi datum, nego što želi da postigne održiv, suštinski dogovor srpske i albanske strane na Kosovu. To pokušava da shvati i Hašim Tači, što pod pritiskom, verovatno Brisela, koji želi da stabilizuje situaciju, ali i pod pritiskom činjenice da samoproglašeno Kosovo, kakvo je sada nema perspektivu, jer je tamo ekonomski očaj, to je crna rupa Evrope", rekao je Drecun.

On je naveo da "vidi rešenje da Kosovo i Metohija dobiju suštinsku autonomiju sa svim ovlašćenjima koja su sebi dali samoproglašenjem, ali u ustavno pravnim okvirima Srbije".

Drecun je ocenio da će Srbija trpeti jak pritisak, da premijeru Ivici Dačiću neće biti nimalo lako u Briselu, ali da je "evidentno da niko u ime Boegrada, bez obzira ko bio, neće i nemože prihvatiti rešenja suprotno Rezoluciji o političkom pitanju Kosova i Platformi".

"Ne mogu se povući institucije Srbije sa severa Kosova dok god se ne postigne siguran mehanizam za opstanak i zaštitu srpskog naroda, a taj siguran mehanizam ne može biti pod zakonima Prištine", rekao je Drecun i istakao da bi Brisel morao da vodi računa da pet država članica EU nije priznalo nezavisno Kosovo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track