Najnovije vesti

GODIŠNJICA ĐINĐIĆEVE SMRTI: Nalogodavci još uvek nisu otkriveni

Deset godina od ubistva

GODIŠNJICA ĐINĐIĆEVE SMRTI: Nalogodavci još uvek nisu otkriveni

Politika
Iako su ubice Zorana Đinđića osuđene, atentat i suđenje za ubistvo premijera pratilo je niz kontroverzi i nelogičnosti

BEOGRAD - Pitanja.
Pre tačno deset godina u 12.25 u dvorištu zgrade Vlade Srbije u Beogradu ubijen je Zoran Đinđić, prvi demokratski izabran premijer Srbije. Nakon četiri godine suđenja, pripadnici JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i pripadnici „zemunskog klana“, osuđeni su prvostepenom presudom na ukupno 378 godina zatvora. Izvršioci su osuđeni, ali sud nije odgovorio zašto je Đinđić ubijen i ko su nalogodavci. Atentat i suđenje pratilo je niz kontroverzi i nelogičnosti.


Zašto su ubijeni Šiptar i Kum?

Prema saopštenju policije izdatom u toku akcije „Sablja“, Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum ubijeni su 27. marta 2003. u dvorištu vikendice u Meljaku pošto su prilikom pokušaja bekstva pucali na policajce i pokušali da bace bombe na njih. Međutim, niko nije umeo da objasni zašto mafijašima nije pucano u noge ili zašto oni, pošto su već bili opkoljeni, nisu držani u blokadi i tako naterani na predaju. Dodatno, zbunjivale su fotografije s vidljivim podlivima na licu.

Što je srušena „Šilerova“?

Kuća Dušana Spasojevića u Šilerovoj ulici koja je bila sedište „zemunskog klana“ srušena je nekoliko dana nakon ubistva Đinđića. Odluka o tome doneta je ekspresno u Skupštini Beograda, a navodno sve zbog toga što je objekat bio nelegalan.

Zašto je ubijen svedok?

U vreme ubistva u blizini Zavoda za fotogrametriju bio je parkiran Kujo Kriještorac, vlasnik obližnje pekare. On je posvedočio da je video Vladimira Milisavljevića zvanog Budala, koji je u „pasatu“ čekao atentatore. Kriještorac je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen 1. marta 2004.

 


Da li je bilo trećeg metka?

Postojala je sumnja da su na Đinđića pucala dvojica snajperista i da su ispaljena tri hica, a ne dva, koliko je istraga utvrdila. Eksperti iz Vizbadena su na suđenju to odbacili kao mogućnost, ali je Đinđićev telohranitelj Milan Veruović tvrdio da metak koji je pogodio premijera nije mogao, prema položaju tela, da dođe iz Ulice admirala Geprata, već iz suprotnog smera, iz Birčaninove ulice, tačnije iz zgrade broj 6, koja direktno gleda na Vladu.

 

Zbog čega Koštunica neće da svedoči?

Jedan deo političke javnosti tvrdi da su motivi ubistva Zorana Đinđića više nego jasni i da je cilj bio da se zaustavi opcija koja je želela da od Srbije napravi modernu evropsku državu, a upirali su prstom u lidera DSS Vojislava Koštunicu. Osam godina nakon ubistva republički tužilac je pozvao Koštunicu da svedoči o političkoj pozadini, ali je lider DSS to odbio.

Ko je isključio kamere u Vladi?

Ostalo je nejasno kako baš tog sudbonosnog dana nisu bile uključene kamere u dvorištu zgrade Vlade i zašto se baš tada šef obezbeđenja zgrade, koji je trebalo da sačeka premijera, uporno nije odazivao na pozive Milana Veruovića, šefa obezbeđenja Đinđića. Mediji su pisali da su tog dana nekim čudom vrata na ulazu broj 5. bila zaključana.

 

Ko je lice s foto-robota?

Odmah posle ubistva mediji su objavili da je policija načinila foto-robota ubice, ali su ga potom munjevito povukli i saopštili da je u pitanju greška, da nije reč o ubici, već o muzičaru, hrvatskom državljanu koji su poslovno 12. marta bio u Beogradu. Nekoliko sati kasnije, šef vladinog biroa za komunikacije Vladimir Popović Beba izjavio je da iza ubistva stoji „zemunski klan“ i poslao je televiziji fotografije članova.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...