Priština popustila, uskoro sporazum

Sastanak u Briselu uspešan

Priština popustila, uskoro sporazum

Politika -
Dogovor s Prištinom značio bi da srpska zajednica na KiM ima zaštitu, rekao je Tomislav Nikolić posle sastanka državnog vrha Srbije s Ketrin Ešton

BRISEL - Uspeh.Priština je popustila po pitanju nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle sastanka državnog vrha sa šeficom diplomatije Evropske unije. On je izrazio nadu da će sporazum s Prištinom biti potpisan u sledećih desetak dana.- Priština, koja je do sada insistirala na tome da svako rešenje mora da se uklopi u njihove zakone, popustila je - izjavio je Nikolić i dodao da će sporazum biti potpisan ako ne 20, onda 28. marta.On je ocenio da bi to moglo da bude podstrek za EU da Srbiji odredi datum za početak pregovora.Nikolić je izjavio da bi očekivani dogovor u dijalogu s Prištinom značio da će srpska zajednica na Kosovu imati zaštitu, svoja pravila, pravosuđe i da će biti jasno da je niko nije napustio.- Ta zajednica ne može da donosi zakone, ali može da donosi svoja pravila u okviru zakona, kao što uostalom sve države EU imaju iste zakone i tu se mnogo ne razlikuju, ali zato postoji mnogo zajednica koje žive potpuno mirno i slobodno - rekao je Nikolić. Ketrin Ešton saopštila je sinoć da je s liderima Srbije imala „otvoren i sadržajan razgovor“ u kojem je razmotren dosadašnji tok dijaloga Beograd-Priština.- Posebno smo razgovarali o sprovođenju postignutih sporazuma i o potrebi da se privedu kraju razgovori o otvorenim pitanjima, posebno oni u vezi sa severom Kosova, u kontekstu sledećeg sastanka u okviru razgovora o normalizaciji odnosa, 20. marta u Briselu - saopštila je Ketrin Ešton.Ona je u današnjim razgovorima, kako je navela, istakla važnost da Beograd i Priština postignu sporazum u vezi s otvorenim pitanjima „što je pre moguće“.Državni vrh Srbije - predsednik, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić - razgovarali su s Eštonovom tokom radne večere dva i po sata. Sastanak je zakazan na inicijativu Brisela, pošto je postalo izvesno da je dijalog Beograda i Prištine zapeo na pitanju ovlašćenja zajednice srpskih opština.

Ne damo Kosovo za kolačeUoči sastanka s Eštonovom, predsednik Srbije je izrazio bojazan da bi Srbiji mogao biti ponuđen papir čiji je nacrt on video i za koji ističe da je neprihvatljiv.- Nikakvi darovi, kolači, pokloni ni datumi ne mogu da nateraju Srbiju da ide protiv interesa svog naroda. Srbija nikad nije podnosila ultimatume, pa neće ni sad - kazao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track