Najnovije vesti

DAČIĆ: Rekli smo ili nam dajte Zajednicu ili da ne gubimo vreme!
Foto: Fonet

DAČIĆ: Rekli smo ili nam dajte Zajednicu ili da ne gubimo vreme!

Politika
Srbija je spremna na dogovor, ali to mora da bude obostrano, uz garant međunarodne zajednice i jer se time otklanja mogućnost ratnog sukoba, rekao je premiejr Srbije

BEOGRAD - Premijer Srbije izjavio nakon povratka iz Brisela da je delegacija Srbije otvoreno rekla: Ili nam dajte Zajednicu srpskih opština ili da ne gubimo više vreme.

Ako napravimo bilans stanja u odnosu na ono šta je bilo pre ove vlade, niko ne može da nam ospori da je došlo do veliih rezultata u ispunjavanju kriterijuma Evropskog Saveta, a pogotovo zaključaka iz decembra 2012, rekao je Ivica Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Kada govorimo o najbolnijem pitanju, a to je pravosuđe, Ministarstvo pravde je naišlo na dobre rekacije u Briselu i Venecijanske komisije, koju Brisel pita, o svom radu. U tom smislu kada je reč o unutrašnjim reformama, ne očekujemo nikakve probleme kada je reč o ispunjavanju uslova Evropske komisije za dobijanje datuma za članstvo u EU, istakao je Dačić.

Ali, kada je reč o ključnom pitanju - dijalogu s Prištinom, moram reći da ono što je do pre sedam osam meseci bilo nemoguće - vlada je uložila maksimum da realizuje postignute dogovre, istovremeno čuvajući crvenu liniju naših interesa, kazao je Dačić i dodao da je jedini novi postignuti dogovor onaj o oficirima za vezu i to pri misijama EU u beogradu i prištini, dok je sve ostalodeo implementacije postignutih dogovora.

Posledni dijalog vođen je oko paralelizma insituticija i mogućnost da nađemo sveobuhvatno rešenje, kako se ne bi bavili pojedinačnim rešenjima, kazao je Dačić i podsetio da EU od Srbije, kada je reč o Kosovu traži: implementaciju postignutih sporazuma, slobodu delovanja EU na Kosovu, rešavanje pitanja bezbednosne strukture na Kosovu, pravosuđa u Kosovskoj Mitrovici, rešavanje pitanja transparentnosti i finansiranja od strane Srbije, kao i rešavanje pitanja telekomunikacija i energetike. Svako od tih pitanja, kaže Dačić, bi iziskivalo pregovore od više meseci sa neizvesnim ishodom jer nema rešenja za paralelizam institucija.

Zato je predsednik Srbije, koji je i inicirao podizanje pregovora na viši politički nivo, odnosno inicirajući Platformu na osnovu koje jeu Skupštini izglasana Rezolucija o KiM, predložio način i put za rešavanje paralelizma institucija, a to je formiranje Zajednice autonomnih srpskih opština. Ta se tema nametnula kao osnov za rešavanje ostalih pitanja i problema, istakao je premijer Srbije.

Na prethodnom dijalogu, kazao je Dačić, nije postignut dogovor o suštinskom pitanju, a to je nadležnosti te Zajednice. Ako bih mogao da dam paralelu Priština smatra da su opštine najvažnije i da njima pripadaju nadležnosti, a mi smatramo da ona mora da bude organ vlasti koji ima svoj način izbora i nadležnosti, dodao je Dačić.

On je podvukao da odnosi na KiM, između Albanaca i Srba nisu jednostavan problem, jer da nema nikakvih problema tamo dijalog se ne bi ni vodio. Ali, istakao je on, ne može se doći do dogovora ako se želi da se oni postignu samo na osnovu kosovskih zakona i ustava. Isto tako je nemoguće doći do dogovora ako bi mi stalno ponavljali da sve to može samo u skladu sa našim zakonima i ako i mi ne uvažavamo zakone, kazao ej Dačić.

Više puta sma rekao da ne treba ponavljati laži i da ne mogu Kosovo više da vole oni koji o njemu lažu od o nih kojih o njemu govore racionalno, a to je da Srbija nema vlast na velikom delu teritorije KiM, kao što ni Priština nema vlast na sevru Kosova. Nećemo više postići, i to da bude jasno, da će naša vlast da se povrati na celu teritoriju Kosova, kao što i Tači, ako hoće da ima apsolutnu vlast na severu Kosova, to može da postigne samo oružjem, rekao je premijer.

Dakle, kazao je on, Srbija je spremna na dogovor, ali to mora da bude obostrano, uz garant međunarodne zajednice i jer se time otklanja mogućnost ratnog sukoba.

Mi ovo ne radimo zbog datuma, već da rešimo pitanje Kosova i mi smatramo da smo zaslužili datum i ako EU to ne bude shvatila napraviće ogromnu grešku. Zaslužili smo datum i bez dogovora jer smo jasno stavili do znanja da smo spremni na dogovor, ali dogovor mora biti onakav da se može sprovesti na terenu.

 

http://www.youtube.com/watch?v=B237HhZgoq8

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...