DRŽAVNI VRH O KOSMETU: Vučić u ponedeljak o putu u Brisel
Foto: Tanjug

DRŽAVNI VRH O KOSMETU: Vučić u ponedeljak o putu u Brisel

Politika -
Situacija nije ništa lakša nego u periodu pred pregovore u Dejtonu i Rambujeu i zato će državni vrh biti u neprestanom zasedanju. naveo je savetnik predsednika Marko Đurić

BEOGRAD - Sastanak državnog vrha na temu dijaloga Beograda i Prištine završen je nekoliko minuta posle 13 sati. Sastanak je počeo oko 12.10 sati, a prethodno je bilo najavljeno da prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić donese odluku o tome hoće li prisustvovati novoj rundi razgovora u Briselu zakazanoj za 2. april.

"Zemlja je u teškoj situaciji i suočiće se sa teškim posledicama, bez obzira na rezultat pregovora u Briselu", rekao savetnik predsednika Marko Đurić.

On je ocenio da situacija nije ništa lakša nego u periodu pred pregovore u Dejtonu i Rambujeu i istakao da će zato državni vrh biti u neprestanom zasedanju do ponedeljka."U ponedeljak će javnost biti obaveštena o sastavu delegacije koja putuje u Birsel", rekao je Đurić.

Đurić je rekao da se Srbija nalazi u dilemi da bira između dva veoma teška puta.

"Jedan put je prihvatanje rešenja koja nisu idealna i koja su veoma teška za celu Srbiju, a drugi je put u kome mi, zbog toga što druga strana nije bila sremna na kompromis, nismo u poziciji da prihvatimo ono o čemu se razgovara", kazao je Đurić.

Nekoliko minuta pred početak sastanka, u zgradu Predsedništva Srbije ušli su prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednica zadužena za evpopske integracije Suzana Grubješić i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će sutra biti održan novi sastanak državnog vrha nakon što je u podeljak u kabinetu predsednika Srbije dogovoreno da se na novu rundu u Brisel ide sa preciziranim nadležnostima buduće zajednice srpskih opština.

Istovremeno, očekuje se i da Vučić odluči hoće li se pridružiti delegaciji Srbije 2. aprila u Briselu, nakon što se, kako je rečeno Tanjugu u njegovom kabinetu, konsultuje sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Dačićem.

"Vučić ima poverenje u Dačića, a o mogućem učešću u razgovoru konsultovaće se sa predsednikom Srbije i predsednikom vlade. U načelu Vučić smatra da nije neophodan njegov odlazak u Brisel", rečeno je u kabinetu vicepremijera.

Dačić je rekao da je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je i do sada je učestvovao u pregovorima, a nijedna odluka nije doneta bez konsultacija sa njim. "Između mene kao premijera i njega kao zamenika i predsednika najveće stranke oko ovog pitanja prisutno je jedistvo i tako će biti i 2. aprila", istakao je Dačić.

"Odluke ćemo doneti ili zajedno ili nikako, jer ovo nije nikakva lična ili pojedinačna stvar, na zavisi samo naša lična budućnost, već države, naroda i možda i budućih pokolenja", ukazao je premijer Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu. U narednoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, kako je najavio Dačić, nastavljaju se razgovori o nadležnostima zajednice srpskih opština, a glavno pitanje je šta će ta zajednica raditi.

http://www.youtube.com/watch?v=lns926RIl-0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track