Vulin: Bez obzira na pregovore važna bezbednost Srba na KiM
Foto: Beta

Vulin: Bez obzira na pregovore važna bezbednost Srba na KiM

Politika -
Država Srbija je tu da pomogne i mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da život učinimo mogućim, ali to nije moguće bez čvrste volje međunarodne zajednice da se problem bezbednosti reši, rekao je Vulin

KOSOVSKA MITROVICA - Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da će država Srbija uvek, bez obzira na to da li će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, da li će uspeti li neće, prvo insistirati na bezbednosti za naše građane na Kosovu.

Prilikom obilaska mulietničkog sela Suvi do, nadomak Kosovske Mitrovice, u kome živi 78 porodica, Vulin je rekao da su osnovni problemi stanovnika tog sela bezbednost, neprekidne krađe i nasilje koje se stalno ponavlja i potpuni nemar pripadnika kosovske policije i međunarodne zajednice da se ovaj problem reši ili da se bar radi na njegovom rešavanju.

"Država Srbija je tu da pomogne i mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da život učinimo mogućim, ali to nije moguće bez čvrste volje međunarodne zajednice da se problem bezbednosti reši", rekao je Vulin.

On je posetio domaćinstvo porodice Radovana Apostolovića kojoj je uručio semenski kukuruz, donaciju opštine Zemun i kompanije "Agrimaks" iz Vrbasa.

"Danas smo ovde da podelimo semenski kukuruz i to je još jedan dokaz da smo ovde da ostanemo. To je još jedan dokaz da država Srbija ne misli da napušta ovaj prostor, već, naprotiv, da bude tu i da život na ovim prostorima čini mogućim", rekao je Vulin.

Radovan Apostolović živi u selu Suvi do, sa tri ćerke, ali pošto mu je ukraden traktor, sprečen je u obrađivanju tri hektara zemlje.

"Došli smo ovde da damo mali dopinos boljem životu na Kosovu i Metohiji i da pokažemo da nismo zaboravili naš narod koji danas ovde veoma teško živi", rekao je član Gradskog veća opštine Zemun Milosav Stamenov.Vulin je dodao da će danas u Kosovskoj Mitrovici sa predstavnicima UNMIK-a razgovarati o oduzimanju srpskih registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova.

"U poslednjih desetak dana, registrovano je pet takvih slučajeva oduzimanja registarskih tablica", rekao je Vulin dodajući da su to tablice koje su bile u gepeku automobila.

Vulin je upitao u kom to gradu u svetu ne možete da nosite u svom gepeku šta hoćete, a da to nije droga ili oružje i ukazao da se ovde plene tablice koje se ne koriste nego se drže u gepeku."Upozorio sam i UNMIK i Euleks i čekam njihov odgovor i reakciju. Ne postoji pravni osnov za takvo ponašanje i vršićemo pritisak svim raspoloživim sredstvima da se takvo ponašanje prestane", rekao je Vulin, dodajući da će u vezi sa tim problemom danas razgovarati sa predstavnicima UNMIK-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track