SPS: Branimo Srbiju od loše politike DS za Kosovo!

SPS: Branimo Srbiju od loše politike DS za Kosovo!

Politika -
Netačna je i zlonamerna konstatacija da je ovde u pitanju loše pregovaranje, već je reč o tome kako se odbraniti od teških i loših uslova koji su postavljeni Srbiji u vreme vlasti DS-a, saopštili socijalisti

BEOGRAD - Socijalistička partija Srbije saopštila je večeras da je pregovarački tim građanima Srbije uvek saopštavao punu istinu o toku dijaloga Beograda i Prištine i odbacila navode DS da je vlast loše vodila pregovore. Reagujući na saopštenje DS-a da je vlast lošim pregovaranjem ugrozila evropsku buducnost Srbije, SPS ističe da1 je "netačna i zlonamerna konstatacija da je ovde u pitanju loše pregovaranje, već je reč o tome kako se odbraniti od teških i loših uslova koji su postavljeni Srbiji u vreme vlasti DS-a".

Kako je istaknuto u saopštenju, dogovora nema zato što se Srbima na Kosovu daju lošiji predlozi čak i od Ahtisarijevog plana i što albanska strana ne želi kompromis, već samo integraciju severa u kosovski sistem. U SPS-u navode da u šestomesečnom dijalogu jedini novi dogovor jesu bili oficiri za vezu pri misiji EU u Beogradu i Prištini bez diplomatskog statusa, a da su sve ostalo čime se bavio pregovarački bili dogovori koje je postigla prethodna vlada, u kojoj je DS imao vodeću ulogu.

U saopštenju se, takođe, ukazuje da je u poslednje tri runde dijaloga razgovarano o severu Kosova i prevazilaženju paralelizma institucija, što su, kako se navodi, teme koje su upisane u agendu evropskih integracija u vreme posete Angele Merkel Borisu Tadiću i uvršćene su u zaključke Saveta EU kao uslov za dobijanje datuma za početak pregovora pre održavanja majskih izbora prošle godine. SPS podseća i na Rezoluciju Generalne skupstine UN o prebacivanju pregovora na EU, navodeći da ju je sama Srbija predlozila u vreme prethodne vlade.

Iz SPS-a ukazuju da je "ovakvo saopstenje DS-a direktno suprotno ne samo istini, već i nacionalnim interesima, jer Kosovo nije stranačko pitanje i SPS je uvek podržavao i glasao za sve sto su bilo koje vlasti preduzimale po ovom pitanju". Ta stranka napominje i da prištinsku stranu niko i ne tera da čini kompromise, za razliku od pritiska na Srbiju koji je bio isti u vreme svake vlasti, kako kaže, "pa i u vreme vlasti DS, čije je odluke o Kosovu ta stranka, takođe, podrzavala, iako se sa njima nekada i nije slagala".

Demokratska stranka saopštila je ranije večeras da "izjave pregovarača nakon sastanaka nisu bile istinite i da je vlast lošim pregovaranjem ugrozila evropsku budućnost Srbije". Srbija jedino u savezništvu sa evropskim državama može da zaštiti svoje interese navela je DS i pozvala vlast da kaže istinu, izađe sa svojim predlogom rešenja i bude odgovorna prema evropskoj budućnosti zemlje i svim njenim građanima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja