PORAŽEN: Tači, izdao si svoj narod!
Foto: Fonet

Albanci ljuti na premijera

PORAŽEN: Tači, izdao si svoj narod!

Politika -
Sporazumom u Briselu nije ispunjen ni minimum interesa Kosova, već je stvorena „druga Bosna“, rekao je Špend Ahmeti iz Samoopredeljenja i najavio proteste

PRIŠTINA - Pobuna!Dogovor koji su delegacije Srbije i Kosova postigle u Briselu predstavnici opozicije u Prištini i analitičari ocenili su kao štetan za Kosovo jer se stvara „druga Bosna“ i nije ispunjen ni minimum interesa Kosova.- Znali smo da epilog neće biti dobar, ali je sada to još gore jer nije ispunjen ni minimum interesa Kosova. Ako se ovaj sporazum počne primenjivati, onda smo stvorili drugu Bosnu, Kosovo je podeljeno etničkim linijama i neće moći da funkcioniše - izjavio je Špend Ahmeti, potpredsednik pokreta Samoopredeljenje. On je najavio i proteste protiv postignutog sporazuma.Opozicioni Pokret za ujedinjenje smatra da rezultat dijaloga ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu način i agendu na kojoj se zasnivao. Iz te stranke dodaju da će sporazum proizvesti lažan mir i da će se bolne i prave posledice za Kosovo osetiti tek kasnije.

Sporazum je bio udarna vest u svim prištinskim medijima, uz isticanje toga da je Kosovo uspelo da obezbedi da policija i sudstvo na severu budu pod ingerencijom Prištine, a Beograd da izbaci deo koji se odnosi na učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije.„Beograd i Priština su se složili o severu i EU“, piše dnevnik Tribuna, ističući da su opštine na severu uspele da, osim onoga što je predviđeno u planu Martija Ahtisarija, dobiju i regionalnog komandira policije i ogranak Apelacionog suda.Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da organizovanje pobune na Kosovu zavisi od autoriteta kosovske vlade i premijera.- Situacija na Kosovu je nezgodna jer njihova parlamentarna većina nije stabilna - rekao je Vuk Stanković.Analitičar Dušan Janjić kaže da je normalno da na obe strane ima nezadovoljnih.- Na Kosovu je stvorena percepcija da ovog puta samo Kosovo daje, dok Srbija nije dala ništa. Mnogi smatraju da je Tači nepotrebno ostao u pregovorima. Oni su očekivali da LDK dovrši sticanje suvereniteta, a to se nije desilo. Što se tiče Samoopredeljenja, njima nikakav dogovor s Beogradom ne odgovara - kaže Janjić.(e. k.)

Samoopredeljenje već regrutuje ljude za miting
Samoopredeljenje već regrutuje ljude za miting

Tribuna: Srbi dobili više „Beograd i Priština su se složili o severu i EU“, piše dnevnik Tribuna, ističući da su opštine na severu uspele da, osim onoga što je predviđeno u planu Martija Ahtisarija, dobiju i regionalnog komandira policije i ogranak Apelacionog suda.

Demaći: Tači žrtvovao interese AlbanacaJedan od najvećih ideologa kosovskih Albanaca Adem Demaći, komentarišući postizanje sporazuma u Briselu između Beograda i Prištine, rekao je da Albanci nemaju razloga za slavlje jer je dogovor štetan za Prištinu. Demaći kaže je da ovim sporazumom Tači žrtvovao interese kosovskih Albanaca i da se Srbija tek sada neće zaustaviti.- Činjenica je da opštine na severu Kosova imaju pravo da samostalno odlučuju, ali posle ovog potpisa u Briselu one će se ujediniti i same donositi odluke. Postavljam pitanje šta će biti s nama pošto smo prihvatili sve zahteve Srbije - rekao je Demaći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja