Vučić: Nisam izabran da budem ratni poglavica Srba!

Briselski sporazum

Vučić: Nisam izabran da budem ratni poglavica Srba!

Politika -
U toku je žestoka kampanja dela javnosti protiv sporazuma, koja je razumljiva iz ugla posmatranja kosovskih Srba, ali i kampanja koja sadrži mnogo neistina i, rekao bih, laži, rekao je Vučić.

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavo je danas da je za odluku iz Brisela državni vrh snosi maksimalnu odgovornost, a ako građani misle drugačije, onda neko drugi treba da vodi zemlju.On je kazao da veruje da o sporazumu kao lošem rešenju misli pet, šest odsto građana koji bi da zemlju i dalje dele na patriote i izdajnike, a da ogromna većina građana misli da je ova vlada učinila najbolje moguće za građana svoje zemlje. Vučić je rekao i da je jedini uslov da Srbija uspe u razvoju da bude jedinstvena, ali da to moraju da prihvate svi "igrači na srpskoj političkoj sceni"."Spremni smo da razgovaramo o svim njihovim idejama, ali stranu nećemo da menjamo, zastupaćemo ono što je potpisno i to ćemo da branimo pred građanima. Ako to mogu da pobede, onda neka neko drugi vodi Srbiju, s tim nemamo nikakav problem", rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije izjavio je posle sastanka sa predstavnicima kosovskih Srba da je u toku žestoka kampanja protiv briselskog sporazuma, kao i da ne misli da se bilo kome izvinjavam, jer je osim o Srbima sa Kosmeta razmišljao i o ostatku Srbije.

"U toku je žestoka kampanja dela javnosti protiv sporazuma, koja je razumljiva iz ugla posmatranja kosovskih Srba, ali i kampanja koja sadrži mnogo neistina i, rekao bih, laži", rekao je Vučić.

On je rekao da bi najopasnije bilo ući podeljeni u ralizaciju briselskog sporazuma.

"Razjedinjeni i podeljeni u budućnosti ne možemo da uradimo ništa. Imamo jasnu odluku vlade, imaćemo i jasnu odluku parlamenta... Ako Srbi sa Kosmeta i neki drugi misle da Vlada i Skupština nemaju legitimitet mi smo spremni da prihvatimo da se preispita narodna volja", rekao je Vučić.

Vučić poručio je danas da nije izabran da bude ratni poglavica Srba, a za one koji se zalažu protiv birselskog sporazuma rekao da to čine "pod uslovom da ne pada kiša i da taj bubanj bude na terazimaja a nikako u Drenici".On je naglasio da Srbija razjedinjena i podeljena ne može ništa da učini i dodao da će referenduma biti ako su spremni da prihvate rezultate referenduma. "Ako u utorak saopšte da će prihvatiti rezultate referenduma, odnosno odluku većine građana, imaćemo rok od 15 dana i završićemo tu priču", rekao je Vučić.

On je naglasio da je spreman i za referendum o briselskom sporazumu, uz uslov da se posle njega ostvari jedinstvo svih građana, i da u slučaju prihvatanja sporazuma kosovski Srbi učestvuju u njegovoj primeni sa Vladom Srbije, a u suprotnom je spreman da podnese ostavku.Imamo čistu odluku Vlade Srbije, imaćemo čistu odluku Skupštine, jer će 80 odsto poslanika podržati ovaj sporazum, ali ako Srbi sa Kosova i Metohije smatraju da nemamo legitimitet za ovu odluku, spremni smo i na referendum, rekao je VučićOvo je bila teška, ali jedina moguća odluka, ali spremni smo na referendum sa jedinim ciljem i uslovom, da izađemo jedinstveni iz svega, ponovio je Vučić.Ako većina podrži našu odluku, tu odluku da prihvate Srbi sa severa i zajedno sa nama učestvuju u primeni. Ako ne prihvate, kockamo se svojom političkom karijerom i istog trenutka sam spreman da podnesem ostavku, rekao je Vučić.To znači da politika koju vodim je propala, Vlada neće postojati, sporazum neće postojati, rekao je Vučić i ocenio da se u narednih 15 dana može završiti ceo postupak.Verujem, rekao je Vučić, da će ogromna većina građana reći da sporazumu i budućnosti Srbije.

"U potpunosti razumem Srbe sa Kosova. Spreman sam da idem i na sever Kosova i Metehije i obiđem svako srpsko mesto na KiM, jer mislim da smo uradili nešto najbolje za naš narod", rekao je Vučić.

On je dodao da se u utorak nastavljaju razgovori sa Srbima sa Kosova i najavio da će "u najskorije vreme" posetiti Srbe na Kosmetu.

"Za Srbiju najopasnije da u sprovođenje ovog dogovora uđe podeljena, rekao je Vučić. "Prihtavićemo bilo koju volju naroda, ali stranu nećemo. Zastupaćemo ono što je potpisano".

Ne može doći do odlaganja pregovora, dodao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track