Dačić: Opstanak Srpske važniji od opstanka KiM u okviru Srbije!

Briselski sporazum

Dačić: Opstanak Srpske važniji od opstanka KiM u okviru Srbije!

Politika -
Dačić je rekao da ne želi da se Srbima sa Kosova i Metohije dogodi ono što se desilo Srbima u Republici Srpskoj Krajini, koji su odbili sporazum Z-4, a potom je usledila akcija hrvatske vojske "Oluja" i Srbi su proterani

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je na kraju skupštinske rasprave o vladinom izveštaju o dijalogu sa Prištinom, da neće dozvoliti da Srbi na Kosovu i Metohiji dožive sudbinu Srba iz bivše Republike Srpske Krajine.

On je istakao da sa Prištinom predstoje razgovori o privatnoj i javnoj imovini, statusu Srpske pravoslavne crkve i telekomunikacijama.

Dačić se sa skupštinske govornice obraćao pojedinim poslanicima poimence, navodeći da je poslanik Nikola Tulimirović, koji je protiv sporazuma, izabran na manjinskoj listi kao predstavnik vlaške manjine iako sa Vlasima nema mnogo veze. "Šta ste uradili za interese Vlaha u Srbiji?", upitao je Dačić poslanika Tulimirovića.

Pomenuo je i poslanika Gorana Bogdanovića koga je podsetio da je bio ministar u kosovskoj vladi, a da sada njega (Dačića) kritikuje zbog sporazuma.

Dačić je rekao i da nije reč samo o jednom sporazumu već o određivanju pravca kojim se Srbija kreće i da tvrdnje kako će Srbi napustiti Kosovo zbog briselskog sporazuma nisu tačne, jer Srbi južno od Ibra već 14 godina žive po kosovskim zakonima.

"Teritorija bez naroda je veliki problem, zato moramo da sačuvamo narod", rekao je Dačić i dodao da će Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji imati deset opština, od čega četiri na severu Kosova.

"Ne možemo vise da imamo politiku odbijanja, jer ćemo onda ostati i bez teritorije i naroda i nećemo više imati potrebe da raspravljamo o Kosovu i Metohiji u ovom parlamentu, kao što više ne raspravljamo o Republici Srpskoj Krajini", rekao je Dačić.

Premijer je upitao da li neko od poslanika stvarno misli da je Srbija 1999. godine pobedila NATO i podsetio poslanike da je Srbija povukla svoju vojsku i policiju sa Kosova posle Kumanovskog sporazuma.

"Ne želimo i nećemo nikad prihvatiti nezavisno Kosovo, ali ne možemo imati samo odbijajuće odgovore na svaki predlog ako želimo da odlučujemo o nečemu", naglasio je premijer. Dačić je rekao da ne želi da se Srbima sa Kosova i Metohije dogodi ono što se desilo Srbima u Republici Srpskoj Krajini, koji su odbili sporazum Z-4, a potom je usledila akcija hrvatske vojske "Oluja" i Srbi su proterani.

"Ja mislim i da je opstanak Republike Srpske mnogo važniji nacionalni i državni interes nego opstanak Kosova i Metohije u okviru Srbije zato što tamo (u Republici Srpskoj) živi više od milion Srba", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da je važan deo dogovora u Briselu da Priština ne može da šalje svoje bezbednosne snage na sever Kosova bez pristanka Kfora i Srba, kao i da to garantuje NATO.

Premijer je rekao da konstatacije kako vladajuća koalicija sprema srpsku decu sa Kosova u Žutu kuću pokazuje da je takav način govora sramota i zlo Srbije i da to ne sme da bude državna politika.

Ukazujući na problem niskog nataliteta u Srbiji, Dačić je rekao da Srbija mora da sledeću godinu proglasi "godinom porodice, jer će u suprotnom ostati bez stanovništva". Dačić je dodao da je Vlada podnela celovit izveštaj o učinku pregovaračkog tima od kada u njima pregovara Evropska unija, kao i da su prikazani rezultati pregovora koje je vodila i prošla vlada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track