Nikolić: Više je verskih zajednica, ali je Srbija jedna!
Foto: Tanjug

Nikolić: Više je verskih zajednica, ali je Srbija jedna!

Politika -
Samo ako, kao većinska zajednica pravoslavnih, ne zaboravimo učenje hrišćanske ljubavi, ako svoju veru volimo i negujemo, a druge poštujemo i razumemo, eto simfonije u jednom od najznačajnijih segmenata života svake države, kazao je Nikolić.

BEOGRAD- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je doborobit građana imperativ i države i crkve i da je zato neophodno da jedna drugu poštuju i sarađuju, ne ugrožavajući princip sekularnosti.

Nikolić je rekao da napredak i boljitak svake zajednice počiva u harmoničnim odnosima države i crkve, odnosno u saglasju države i svih verskih konfesija koje u njoj postoje. "Više je vera, ali Bog je jedan. Više je verskih zajednica, ali je Srbija jedna. Samo ako, kao većinska zajednica pravoslavnih, ne zaboravimo učenje hrišćanske ljubavi, ako svoju veru volimo i negujemo, a druge poštujemo i razumemo, eto simfonije u jednom od najznačajnijih segmenata života svake države", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, mnogo je crkvenih učenja koja su tek pod drugim imenima dobila svoju punu državnu afirmaciju. "Tako se, na primer, dobročinstvo kao hrišćanska vrednost pretočilo u menadžerski pojam društveno odgovornih korporacija, milosrđe u humanitarne organizacije, učenje da smo jednaki rođeni u društvenu strategiju nazvanu jednake šanse za sve ili u borbu protiv diskriminacije različitih", kazao je Nikolić. Na pitanje o proslavi 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, Nikolić je rekao će novu priliku za obeležavanje jubileja Milanskog edikta imati neka druga država tek za 100 godina i da zato Srbija tu čast mora što kreativnije i umnije sagledati.

"Ovo je jedinstvena prilika da promenimo sliku Srbije u svetu, da nas svet prihvati i zavoli, jer imamo šansu da im predstavimo svoju impozantnu istoriju, ali i svoju sadašnjost, kulturu, veru, domaćinsku tradiciju, posebnosti, svoj karakter, baštinu, svoju lepu i srdačnu zemlju", kazao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track