ZAVRŠEN SASTANAK: Postignuti sporazum treba da potvrdi vlada
Foto: Beta

Razgovori u Briselu

ZAVRŠEN SASTANAK: Postignuti sporazum treba da potvrdi vlada

Politika -
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ranije je saopštila da su se premijeri Dačić i Tači dogovorili o konkretnom tekstu za sprovođenje briselskog sporazuma i da će biti u kontaktu sa njom do kraja nedelje

BRISEL - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u Briselu da je sa pregovaračkim timom Kosova, na čijem je čelu bio premijer Hašim Tači, postignut sporazum koji treba da potvrde vlade u Beogradu i Prištini.

Po njegovim rečima, plan primene sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine potvrđuje postojanje "ozbiljne namere" da se sprovede sporazum potpisan u aprilu.

"Plan se sastoji iz prvog dela, a to je prilagođavanje pravnog okvira. Formiraće se radna grupa predstavnika obe strane koji će izneti predlog koji zakoni treba da se menjaju.

Drugi deo plana se tiče same zajednice srpskih opština", rekao je Dačić po završetku pregovora. Dodao je da je određen vrlo kratak rok za izmenu pravnog okvira, što odgovara srpskoj strani koja očekuje da se kosovski zakoni što pre promene u skladu sa sporazumom potpisanim aprila.

Dačić je rekao da je na sastanku dogovoreno da se formira rukovodeći tim sastavljen od predstavnika četiri opštine na severu Kosova, čiji će zadatak između ostalog biti da pripremi nacrt statuta zajednice srpskih opština.

To telo će, naveo je on, "rukovoditi nekom vrstom zajednice do lokalnih izbora" i imati zadatak da predloži lokalnog policijskog komandira u skladu sa sporazumom o normalizaciji odnosa, a takođe će koordinirati sve aktivnosti opština do konstituisanja organa zajednice srpskih opština.

Premijer Dačić je naveo da će Zajednica srpskih opština i njene institucije biti formirane posle lokalnih izbora koji će se održati pod okriljem Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Zatim će se, prema planu, utvrditi koji broj ljudi treba da bude integrisan u policijske i pravosudne organe te zajednice

"Veoma je bitno da će sastav policije i sudstva odražavati etnički sastav stanovništva opština", rekao je Dačić.

Integrisanje policije i zaposlenih u pravosuđu bi trebalo da bude završeno do kraja godine.

"Ali to podrazumeva da nema vakuuma, već da se istovremeno pravi strategija kako se i u šta se institucije transformišu", objasnio je srpski premijer, naglasivši da otud nema nikakvih razloga za uznemirenje ili strah da nešto može biti na štetu naroda i interesa Srba na Kosovu i Metohiji.

"Ono što smo danas postigli je kraj rasprave i o ovome treba dve vlade da se izjasne i obavićemo sve konsultacije o tome da li je sve to ono o čemu smo razgovarali, a da nema nikakvih pitanja koja zadiru u onu brigu o kojoj smo brinuli svih ovih nekoliko nedelja", rekao je Dačić

Srpski premijer je kazao da će se dijalog s Prištinom nastaviti razgovorima o imovini raseljenih i izbeglih, o kulturnom nasleđu Srbije na Kosovu i statusu Srpske pravoslavne crkve, a, po mišljenju Beograda, treba otvoriti pitanje učešća Srba u centralnoj vlasti na Kosovu.

Plan će stupiti na snagu kada ga Vlade Srbije i Kosova potvrde i o tome pisanim putem obaveste visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton, a planira se da primena plana počne narednih dana, u okviru radnih grupa, rekao je Dačić.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ranije je saopštila da su se premijeri Dačić i Tači dogovorili o konkretnom tekstu za sprovođenje briselskog sporazuma i da će biti u kontaktu sa njom do kraja nedelje.

Šef prištinskog pregovaračkog tima i kosovski premijer Hašim Tači je rekao da su dve strane postigle načelan dogovor o sprovođenju aprilskog sporazuma, a da će detalji biti usaglašeni kasnije.

"Dogovorili smo se u principu o koracima za primenu sporazuma u narednih šest meseci", rekao je Tači.

Tači je rekao da će detalji sprovođenja sporazuma naknadno biti usaglašeni na sastancima ekspertskih timova, kao i u vladama Srbije i Kosova.

Prethodno je nakon pauze, u popodnevnim satima nastavljen zajednički razgovor visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sa predsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Dijalog Beograda i Prištine nastavljen je danas u Briselu posle četvoročasovne pauze bilateralnim susretima šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton sa šefovima delegacija u sedištu Evropske službe za spoljne poslove.

Sastanak premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, prekinut je popodne u Briselu jer je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton morala da privremeno napusti razgovore i ode na susret vođa EU, precizirala je njena portparolka Maja Kocijančič.

Izvori iz srpske delegacije ranije danas u toku dana naveli su da je situacija "izuzetno komplikovana" i da nije izvesno da li će biti dogovora.

Kosovski premijer Hašim Tači je, međutim, neposredno po izlasku iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove izjavio da je u današnjim razgovorima bilo napretka.Podsetimo, nakon što je trojni sastanak sinoć prekinut, dijalog je danas nastavljen oko 11.30 sati susretom predsednika vlade Srbije Ivice Dačića sa Eštonovom.

Glavna tema je primena sporazuma postignutog 19. aprila. Današnji razgovori su prekinuti jer Eštonova treba da se oko 13 sati obrati Savetu EU koji danas počinje zasedanje. Visoka predstavnica je sinoć saopštila da je zadovoljna tokom razgovora. te da ne sumnja da se obe strane posvećene primeni sporazuma.

Eštonova je saopštila da je zadovoljna tokom sinoćnje runde razgovora Beograda i Prištine.

Učesnici sastanka, koji je završen u utorak nešto posle 22 sata, nisu se obratili novinarima, osim kratke izjave premijera Srbije za britansku agenciju Rojters da su razgovori bili konstruktivni i da se nastavljaju u sredu. Pre trojnog sastanka, Eštonova je imala bilateralne susrete sa Dačićem i Tačijem.

Glavna tema razgovora bila je primena sporazuma postignutog 19. aprila, pošto timovi za implementaciju na dva do sada održana sastanka nisu uspeli da postignu dogovor.Za dodeljivanje Srbiji datuma za početak pristupnih pregovara u junu ključni uslov je primena sporazuma, ali je takođe važno da se dogovor o primeni postigne do kraja nedelje, saznaje Tanjug u izvorima bliskim srpskoj delegaciji.

Dačić je u ponedeljak izjavio da se od Beograda očekuje da do kraja sedmice napravi plan primene briselskog sporazuma, u kojem će biti navedeni rokovi i radnje koje će se završiti u određenom periodu.

U delegaciji Srbije su na sastanku sa Eštonovom bili, pored premijera Dačića, ministar pravde Nikola Selaković, savetnik predsednika Marko Đurić, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović i savetnica premijera Zorana Vlatković.

http://www.youtube.com/watch?v=YQrdo3lyZ20

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track