ŠTRAJK UPOZORENJA: Prosvetari ne drže prvi čas!
Foto: Beta

Jednočasovna obustava rada

ŠTRAJK UPOZORENJA: Prosvetari ne drže prvi čas!

Društvo -
Predstavnici sindikata izneli su tri zahteva: da se ograniči broj učenika na 25 u jednom odeljenju, odloži primena sistema finansiranja po učeniku do 2020. godine i uvede obavezno srednje obrazovanje

BEOGRAD - Oko 30.000 prosvetnih radnika iz 600 škola koje su članice Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije danas su stupili u štrajk upozorenja, u toku kojeg đaci nisu imali prvi čas u prepodnevnoj niti će ga imati u poslepodnevnoj smeni.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu, predstavnici sindikata izneli su tri zahteva: da se ograniči broj učenika na 25 u jednom odeljenju, odloži primena sistema finansiranja po učeniku do 2020. godine i uvede obavezno srednje obrazovanje.

Sindikat je štrajkove upozorenja zbog "katastrofalnog stanja u obrazovanju" najavio i za 30. maj i 4. jun i pozvao predstavnike drugih sindikata prosvete da im se priključe.

Prema najnovijim informacijama, oko 300 škola članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), po podacima te unije jutros je učestvovalo u štrajku upozorenja, i u tim ustanovama nije održan prvi čas, dok je po podacima resornog ministarstva to uradilo 98 obrazovnih ustanova.

Prema podacima prikupljenim do 11.30 časova, 298 škola odazvalo se pozivu Unije na protest, od čega 22 u Beogradu, rekao je Miodrag Skrobonja iz Unije.Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je saaopštilo da je po podacima "dobijenim iz svih školskih uprava Srbije, broj škola koje su bile u štrajku upozorenja u prvoj smeni iznosi 98".

U Kruševcu je štrajkovala 31 škola, Kraljevu 24, Čačku 19, Nišu 26, rekao je Skrobonja i naveo da će protest biti proširen i na prvi čas u poslepodnevnoj smeni.Unija ima oko 600 škola članica, a u tom sindikatu su nezadovoljni što će, zbog sve manje đaka, deo zaposlenih u prosveti ostati bez časova ili dela norme norme i što, kako kažu, Ministarstvo prosvete ništa nije uradilo da se taj problem reši.Unija traži od resornog ministarstva da se ograniči broj učenika na najviše 25 u odeljenju, odlaganje primene sistema finansiranja po učeniku do 2020. godine i uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja.Kako navode u Uniji, ove godine prvi razred srednje škole upisaće oko 7.000 učenika manje, a i u prvom razredu osnovne škole biće manje 1.500 đaka.

U štrajk upozorenja jutros su stupile i obrazovne ustanove u Ivanjici, Čačku i Elektrotehničkoj školi u Paraćinu.Od 52 osnovne i srednje škole u Pomoravskom okrugu, jutros i danas popodne na prvim časovima nastave, nije se pojavilo devet nastavnika Elektrotehničke škole u Paraćinu, sve druge rade normalno, izjavio je načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug u Jagdini Života Starčević.

"Unija sindikata postoji i u drugim školama u Jagodini, Ćupriji,Despotovcu, Paraćinu, Svilajncu i Rekovcu, ali nije bilo obustave nastave", rekao je Starčević.U Ivanjici, prema rečima predsednika opštinskog odbora sindikata obrazovanja Dragoslava Radojevića svih devet osnovnih i dve srednje škole podržale su obustavu rada.

Predsednik čačanskog sindikata obrazovanja Radovan Kuvekalović, rekao je da od 26 škola na području grada prvi čas nije održan u 19 obrazovnih ustanova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track