Špindeleger: Očekujem pozitivnu odluku o datumu

Špindeleger: Očekujem pozitivnu odluku o datumu

Politika -
Austrijski vicekancelar rekao je danas da očekuje da će na idućem Savetu EU biti pozitivnih odluka u vezi sa dodelom datuma za početak pristupnih pregovora Srbije sa EU.

BEČ - Austrijski vicekancelar i šef diplomatije Mihael Špindeleger rekao je danas da očekuje da će na idućem Savetu EU biti pozitivnih odluka u vezi sa dodelom datuma za početak pristupnih pregovora Srbije sa EU.

On je, na pitanje da li je iskoristio Samit Evropske narodne partije u Beču za razgovor na tu temu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kazao da joj je preneo stav Austrije. Špindeleger je na konferenciji za novinare kazao da je Merkelovoj preneo da je Austrija za davanje jasnog datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora EU sa Srbijom.

"Pozitivno gledam na odluke sledećeg Saveta EU", kazao je s tim u vezi austrijski vicekancelar.

Špindeleger je proteklih dana u više navrata ukazivao da Austrija smatra da bi trebalo Srbiji dati datum za početak pristupnih pregovora, kao i da bi trebalo doneti odluku o otpočinjanju pregovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

U razgovoru sa novinarima, na marginama nedavnog Evropskog foruma Vahau, on je ocenio da bi bilo "strašno" ako se Srbiji ne bi dao datum. Zvanični Beč, prema njegovim rečima, smatra da bi trebalo reagovati na napredak u odnosima Beograda i Prištine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track