Izveštaj Ešton-File u prilog dobijanja datuma

Izveštaj Ešton-File u prilog dobijanja datuma

Politika -
Visoki zvaničnici EU Ketrin Ešton i Štefan File će do kraja nedelje poslati svim članicama EU izveštaj o napretku u primeni Sporazuma Beograd-Priština

BRISEL - Visoki zvaničnici EU Ketrin Ešton i Štefan File će do kraja nedelje poslati svim članicama Evropske unije izveštaj o napretku u primeni Sporazuma Beograd-Priština i postignutim reformama u Srbiji i na Kosovu.

To je novinarima prenela Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, naglasivši da će "pismo biti upućeno svim članicama EU u kontekstu rasprave na sastanku ministara inostranih poslova EU u utorak u Luksemburgu". Glavni deo pisma je izveštaj o napretku u primeni sporazuma Beograd-Priština, objasnila je Maja Kocijančič.

I, kako je podsetila, evropski komesar File i visoka predstavnica Ešton su već u aprilu dali preporuku za početak pregovora o članstvu sa Srbijom i pokretanje pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom. Zvaničnici bliski visokoj predstavnici EU su rekli da bi taj izveštaj, koji nije neka izričita preporuka, ministrima inostranih poslova EU, na zasedanju u utorak u Luksemburgu, trebalo da "omogući da budu u najboljoj prilici da donesu odluku o početku pregovora o članstvu sa Srbijom, kao i sporazumu o pridruživanju s Kosovom".

U krugovima Evropske komisije se očekuje, kako je objašnjeno, da odluka ministara EU sadrži i određenu formulaciju o datumu, a pominjanje "zelenog svetla" je relativan i nevažan pojam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track