POTVRĐENO: Nikolić i Dačić 30. juna na proslavi u Zagrebu
Foto: Beta

POTVRĐENO: Nikolić i Dačić 30. juna na proslavi u Zagrebu

Politika -
Centralna proslava hrvatskog pristupanja EU održava se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

ZAGREB - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić potvrdili su dolazak u Zagreb 30.juna na proslavu ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, objaviljeno je danas u Zagrebu.

Svečanosti će prisustvovati i predsednica i premijer Kosova Atifete Jahjaga i Hašim Tači, kao i ostali visoki zvaničnici država u regionu, najavio je na konferenciji za novinare predsednik radne grupe za obeležavanje pristupanja Hrvatske EU Tomislav Sauća.

Upitan da li je dolazak Tomislava Nikolića definitivan, Sauća je odgovorio da je za njega ispunjen registracioni obrazac.

"Mi smatramo to službenom potvrdom i veselimo se svima koji će doći", rekao je Sauća.

On je objavio da je dosad dolazak potvrdilo 120 stranih gostiju iz država EU i regiona od kojih 16 predsednika i 15 premijera, među njima i nemačka kancelarka Angela Merkel. Sauća je rekao da su od gostiju iz regiona dolazak potvrdili predsednik i premijer Srbije, predsednica i premijer Kosova, kao i predsednik i premijer Crne Gore Filip Vujanović i Milo Đukanović.

Iz BiH dolaze članovi tročlanog Predsedništva Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović, a iz Makedonije predsednik Đorđe Ivanov. Od šefova država članica Evropske unije dolazak su zasad potvrdili predsednici Rumunije, Grčke, Italije, Litvanije, Slovenije, Kipra i Češke, kao i predsednici Evropskog saveta, Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

Centralna proslava hrvatskog pristupanja održava se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 30. juna. Program za građane na glavnom zagrebačkom trgu počinje u 21 čas, dok će centralni deo svecanosti početi dva sata kasnije kada će se građanima obratiti premijer Zoran Milanović i predsednik Ivo Josipović. Obratiće se i predsednici Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta. Posle ponoći će na graničnom prelazu sa Srbijom, Bajakovu, biti otkrivena tabla s natpisom EU, dok će na graničom prelazu sa Slovenijom, Bregani biti skinuta table na kojoj piše "carina". Ta dva događaja moći će uživo da se prate na video bimu na Trgu bana Jelačića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja