Dačić: Vojna saradnja sa Tiranom loša poruka iz Prištine
Foto: Fonet

Oštra osuda

Dačić: Vojna saradnja sa Tiranom loša poruka iz Prištine

Politika -
Preko Sporazuma o vojnoj saradnji Priština omogućila da se na Kosovu i Metohiji pojavi vojska Albanije

BEOGRAD - Guraju prst u oko Srbiji.Kosovo i Albanija potpisali su Sporazum o vojnoj saradnji i pristupu pripadnika jednih oružanih snaga teritoriji drugih. Dokument su parafirali ministri kosovskih snaga bezbednosti Agim Čeku i odbrane Albanije Arben Imami, a sadrži proceduru za ulazak i izlazak, privremeni boravak i status pripadnika Oružanih snaga Albanije i pripadnika Kosovskih zaštitnih snaga na teritoriji druge strane - potpisnice.- S Ministarstvom odbrane Albanije saradnja je bila izuzetno plodna i sad joj dodajemo dokument koji snažnije reguliše naše odnose na osnovama standarda NATO - rekao je Čeku.Prigovor EUPremijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić oštro su osudili vojni sporazum.- To je još jedan u nizu bolnih i gorućih problema koje imamo s Prištinom. Srbija, radi zaštite svojih građana, mora o tome da razgovara s EU i drugim partnerima u svetu, ali ne sme sebi da pravi probleme na međunarodnom planu. Imamo dobar sporazum iz Brisela, prema kom bezbednost Srba na severu Kosova garantuje NATO, kao i to da se u tom delu neće pojavljivati snage Kosova, kako god se one zvale - kazao je Vučić.

Odgovori SrbijePremijer je poručio da će Srbija znati kako da odreaguje.- Ovo je još jedna loša poruka iz Prištine, koja je za svaku osudu. Ipak garantujem da će Srbija znati kako da i na to odreaguje, kao što je i do sada znala. Pred nama su teški razgovori sa EU, ali i s Prištinom, a o ovome će svakako biti reči - izjavio je za portal Telegraf Dačić.Analitičar Dušan Janjić kaže da je sporazum priprema za učešće kosovskih bezbednosnih snaga u operacijama NATO:- To se sad radi preko Albanije, koja je članica Alijanse. Uz to, kosovske bezbednosne snage, po Ustavu Kosova, mogu da sarađuje sa NATO i budu deo Alijanse.

Vučić razgovarao s AlbancimaVučić je razgovarao juče s političkim predstavnicima Albanaca s juga Srbije, najpre o rešavanju ekonomskih problema u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. On je rekao da je država spremna da sa svima razgovara o manjinskim pravima, ali ne i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu:- Vlada Srbije biće uključena u razgovore kako bi popravili život svakog čoveka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track