ZAVRŠEN SASTANAK: Vučić, Dačić i Dinkić dogovorili kalendar rekonstrukcije vlade
Foto: Dragana Udovičić

Sastanak na vrhu

ZAVRŠEN SASTANAK: Vučić, Dačić i Dinkić dogovorili kalendar rekonstrukcije vlade

Politika -
Ove nedelje će biti razgovora o programskim ciljevima i šefu pregovaračkog tima, naredne sedmice o ciljevima i personalnim rešenjima, a treće nedelje vlada i Skupština će obaviti sve što je neophodno kako bi se omogućio rad "nove" vlade do 27. jula
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić, vicepremijer Aleksandar Vučić i ministar Mlađan Dinkić oko 17.35 časova završili su razgovore o rekonstrukciji Vlade Srbije u vili "Bokeljka" u Beogradu.

Reč je o prvom zvaničnom koalicionom sastanku posvećenom rekonstrukciji Vlade, za koju je najavljeno da će biti obimna i sveobuhvatna i da će podrazumevati promenu politike i ciljeva vlade, a ne samo personalna rešenja.

Kako saznajemo, tokom razgovora je dogovoren kalendar rekonstrukcije. Ove nedelje će biti razgovora o programskim ciljevima i šefu pregovaračkog tima, naredne sedmice o ciljevima i personalnim rešenjima u strankama koalicija, a treće nedelje vlada i Skupština će obaviti sve što je neophodno kako bi se omogućio rad "nove" vlade.

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović obratila se novinarima i rekla da tokom sastanka predstavnika vladajuće koalicije nije bilo razgovora o konkretnim imenima.

"Započet je razgovor o rekonstrukciji i vlada će odrediti ciljeve na temelju kojih će sama rekonstrukcija biti izvršena, a sam proces će biti završen do 27. jula. Nova, rekonstruisana vlada biće u stanju da odgovori izazovima u narednom periodu", navela je ministarka.

Ona je dodala da je jedna od tema razgovora bilo i to ko će biti šef pregovaračkog tima za razgovore sa EU, ali nije želela da znosi bilo koja imena.

"Ključni cilj Vlade su evropske integracije i zato je dogovoreno da se što pre imenuje šef pregovaračkog tima. Nismo razgovarali o personalni rešenjima, nego o principima, postavićemo ciljeve za naredni period kako bismo na drugu godišnjicu Vlade ponovo videli šta smo uradili", navela je Kalanović i dodala da ovu vladu od prethodnih razlikuje to što je već po zvaršetku prve godine analizirala rezultate svog rada, a isto će učiniti i na dvogodišnjicu rada.

Na pitanje da li Obradovć zaslužuje da bude smenjen zbog "afere matura", Kalanovć je rekla da nije sve što mediji nazivaju skandalima zaista skandal, već da su neki od tih skandala konstruisane afere.Ona je izrazila očekivanje da što se tiče URS, kada je reč o personalnim pitanjima, u Vladi neće biti značajnijih izmena.Upitana zašto je prvom sastanku o rekonstrukciji prisustvovala ona a ne viceprermijerka Suzana Grubješić, Kalanović je rekla da je to unutarstranačko pitanje.

Inače, sastanku su prisustvovala po dva predstavnika stranaka, Vučić i Aleksandar Vulin ispred SNS, Dačić i Žarko Obradović ispred SPS, dok su ispred URS bili ministar Dinkić i Verica Kalanović.

Podsetimo, na sastanak je prva došla ministarka Verica Kalanović, a potom je stigao ministar Dinkić koji se, svojim fijatom 500L bele boje.Nekoliko minuta kasnije, u vilu Bokeljka stigao je i premijer Dačić, a odmah potom je stigao i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.U oči sastanka premijer Dačić izjavio je da će prilikom razgovora o rekonstrukciji Vlade biti reči o načinima za što brže pregovore o članstvu države u EU, kao i o smanjenju nezaposlenosti i privlačenju investicija u Srbiju.Vicepremijer Vučić prethodno je poručio da rekonstrukcija vlade treba da rezultira pre svega promenom politike i da potvrdi da su principi odgovornosti, smenjivosti i poštovanja narodne volje važniji od partijske poslušnosti.Takođe, ministar Dinkić je kazao da je "cilj rekonstrukcije da Vlada bolje izgleda, da imamo jače državne sekretare, bolje direktore na važnim pozicijama".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track