Obeležena 72. godišnjica antifašističkog ustanka u Srbiji

Obeležena 72. godišnjica antifašističkog ustanka u Srbiji

Društvo -
Venci su položeni na spomenik ustanicima u Beloj Crkvi, u Novom Sadu i na Iriškom vencu na Fruškoj Gori

BELA CRKVA - Polaganjem venaca na spomenik ustanicima u Beloj Crkvi kod Krupnja danas je obeležena 72. godišnjica početka antifašističke borbe u Srbiji u Drugom svetskom ratu. Vence na spomenik narodnim herojima Žikici Jovanoviću Špancu, Čedi Milosavljeviću i Miši Pantiću položile su delegacije Vlade i Vojske Srbije, Socijalističke partije Srbije, Opštine Krupanj, predstavnici nevladinih organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Na skupu, pred nekoliko stotina poštovalaca Narodno-oslobodaličkog pokreta, govorili su predsednik Opštine Krupanj Rade Grujić, predstavnik Republičkog odbora SUBNOR-a Živomir Smiljković i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Žarko Obradović.

Obradović je ocenio da narod Srbije danas s ponosom obeležava Dan ustanka kada se na "ovom slavnom i časnom mestu, usred porobljene Evrope, uspravila i oglasila ustanička, slobodarska Srbija". "Okupili smo se sa čvrstom odlučnošću da još jednom potvrdimo i uveličamo svoju slobodarsku i antifašističku borbu i opredeljenje; Da podsetimo sve krivotvoritelje istine u zemlji i svetu da je upravo ovde planula ustanička iskra u u porobljenoj i poniženoj Evropi", podsetio je Obradović.

Ministar je rekao da je "naša velika i sveta obaveza da nikada ne zaboravimo heroizam i žrtve onih koji su izvojevali pobedu nad najvećim zlom u istoriji čovečanstva", i da "uvek kazujemo Evropi i svetu s kim smo i protiv koga bili, i po koju cenu kada je bilo najteže".

"Srbija i srpski narod su pre i posle Narodno-oslobodilačkog rata bili činilac i sledbenik autentičnih demokratskih vrednosti prosvećene Evrope, i nepomirljiv borac protiv svakog vida neravnopravnosti, vazalstva i podaništva. Srbija će i danas i sutra - kao i u leto 1941. godine - biti i ostati uspravna zemlja, poštovalac tuđih, i branitelj svojih sloboda i prava, i čuvar svojih svetinja. Na to nas, uz sve druge etičke i patriotske zavete, obavezuje istorijski duh velikog Sedmog jula 1941.", zaključio je Obradović.

Na današnji dan 1941. godine, tokom narodne svečanosti kojom je u Beloj Crkvi obeležavan Ivanjdan, komunisti predvođeni Žikicom Jovanovićem-Špancem ubili su žandarmerijskog narednika Bogdana Lončara što je bio početak antifašističkog ustanka u Srbiji o kojem je Komunistička partija Jugosavije odluku donela tri dana ranije, 4. jula 1941, na tajnom sastanku u Beogradu. Dan ustanka, 7. jul je do 2001. godine bio državni praznik Srbije.

Položeni veni u Novom Sadu

I u Novom Sadu danas je obeležena godišnjica antifašističkog ustanka naroda Srbije, a cveće na spomen obeležje Novosadskom partizanskom odredu na Novom groblju i na Čeneju položili su predsednik Skupštine Grada Novog Sada Siniša Sević i savetnik gradonačelnika Tihomir Nikolić, saopšteno je iz Informativne službe Skupštine Grada.

Sević je rekao da je 7. jul dan tradicije u našem narodu, dan tradicije antifašističke borbe i kao takav jedan je od značajnijih datuma u srpskoj istoriji.

"Fašizam u nekom drugačijem obliku živi i danas u glavama pojedinih ljudi i zbog toga je jako bitno da ostanemo dosledni i čvrsti u antifašističkim tradicijama koje imamo. Moramo pokazati da antifašizam nismo zaboravili i da je on deo našeg svakodnevnog života", rekao je Sević, ističući da je fašizam najveće zlo koje nas je zadesilo u novijoj istoriji.

Pored predstavnika Novog Sada, cveće su položili i predstavnici SUBNOR-a, a delegacije su se zatim upisale u spomen knjigu.

Na današnji dan, 7. jula 1941. godine, posle narodnog zbora na tradicionalnom vašaru u Beloj Crkvi, došlo je do okršaja između žandarmerije i pripadnika novoformiranog lokalnog partizanskog odreda i taj datum se u vreme SFRJ obeležavao ka državni praznik - Dan antifašističkog ustanka u Srbiji u Drugom svetskom ratu. Godišnjica ustanka obeležena na Iriškom vencuPovodom obeležavanja 72. godišnjice podizanja ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Vojvodine organizovao je danas svečani skup na Iriškom vencu na Fruškoj gori.

Vence na Spomenik slobode položili su pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, predsednik pokrajinske organizacije boraca Svetomir Atanacković i predstavnici nekoliko vojvođanskih opština.

Obraćajući se učesnicima svečanog skupa, Vasin je istakao da za Vladu Vojvodine nema dileme da je partizanski pokret jedini autentičan antifašistički pokret na ovim prostorima.

Danas se klanjamo senama onih koji su dali svoj život za slobodu i ideale, ali istovremeno odajemo priznanje i poštovanje vama koji ste bili njihovi saborci i koji ste pošli u borbu za slobodu sa namerom da, ako je potrebno date i svoje živote”, rekao je Vasin i dodao da borci za slobodu zaslužuju najveću pažnju sadašnjih i budućih generacija.

On je, kako je navedeno na internet stranici pokrajinske vlade, istakao da je danas “potrebno mnogo više nego ranije ukazivati na to da je fašizam najveće zlo koje je zadesilo čovečansto, da je zlo koje nikada nije iskorenjeno”.

“Danas u svetu, ali i u našem društvu ima mržnje, netolerancije, svađe, nesloge, odnosno mnogo elemenata koji čine fašizam i zato je veoma važno da obeležavamo sve manifestacije koje se tiču antifašističke borbe u Srbiji”, rekao je Vasin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track