Dačić u Litvaniji
Foto: Zorana Jevtic

Konferencija

Dačić u Litvaniji

Politika -
Srpski premijer je litvanskom u ime Srbije zahvalio na ratifikovanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, čime je omogućeno da taj sporazum stupi na snagu od 1. septembra

VILJNUS - Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić razgovarao je u Viljnusu sa litvanskim premijerom Algirdasom Butkevičiusom o procesu evrointegracija i mogućnosti da Srbija pre kraja godine održi prvu međuvladinu konferenciju.

"Nadam se da ćemo uspeti da do kraja litvanskog predsedavanja, a to znači do kraja godine, održimo prvu međuvladinu konferenciju, koja je predviđeno da bude održana najdalje do kraja januara", rekao je Dačić posle sastanka.

Premijer Dačić je podsetio da je sa evropskim komesarom za proširenje dogovoreno da se ubrza rad na pripremi te konferencije. Litvanskom premijeru Dačić je u ime Srbije zahvalio na ratifikovanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, čime je omogućeno da taj sporazum stupi na snagu od 1. septembra.

Dačić je u Viljnusu učestvovao na neformalnom sastanku ministara unutrašnjih poslova i pravde EU, koji je bio posvećen širokom spektru pitanja kao što su migranti, lažni azilanti, izbeglice iz Sirije i sajberkriminal.Tom prilikom Dačić se sastao sa nizom ministara unutrašnjih poslova, između ostalih sa nemačkim i francuskim ministrom.

"To je vema važno da bi se izbegla svaka mogućnost da Srbiji preti ugrožavanje sistema vizne liberalizacije", rekao je Dačić izražavajući zadovoljstvo zbog prilike da Srbija učestvuje na ovakvim forumima.Učešće ministarstava unutrašnjih poslova i pravde Srbije na konferenciji su, kako je rekao, izuzetno važni budući da će poglavlja 23 i 24, koja su u delokrugu ta dva ministarstva, biti prva na skriningu i prva otvorena u pristupnim pregovorima.

Dačić je izrazio očekivanje da će Srbija i u budućnosti biti pozivana na ministarske konferencije na nivou EU.Ispred Ministarstva pravde i državne uprave Srbije na konferenciji u Viljnusu učestvuje državni sekretar Danilo Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track