Dačić: Ostvaren značajan napredak po pitanju izbora na KiM
Foto: Fonet

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu

Dačić: Ostvaren značajan napredak po pitanju izbora na KiM

Politika -
U tom smislu postigli smo značajana napredak, odnosno još jednom smo definisali ono što mislimo da je važno za naš narod na KiM, rekao je Dačič

BEOGRAD - U Briselu je završen trojni sastanak srpskog premijera Ivice Dačića, visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i kosovskog premijera Hašima Tačija.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je jedna od glavnih tema trojnih razgovora u Briselu bila organizacija lokalnih izbora kako bi se stvorili svi uslovi da Srbi sa Kosova učestvuju na njima.

"U tom smislu postigli smo značajana napredak, odnosno još jednom smo definisali ono što mislimo da je važno za naš narod na KiM", rekao je Dačič novinarima nakon sastanka.

U prvom redu potvrđena su, kako je naveo, prava Srbima da mogu da glasaju sa ličnim dokumentima koja i sada poseduju, a dogovoreno je i da treba naći mehanizme i organizovati glasanje interno raseljenih lica i svih koji su rođeni na Kosovu i Metohiji.

"Kad to kažem, mislim i na one koji žive u centralnoj Srbiji. I oni će imati pravo da glasaju", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je i da se obezbedi mesto za učešće predstavnika srpske liste u centralnoj izbornoj komisiji i drugim izbornim telima.

"Potvrđena je još jednom uloga OEBS u organizaciji, sprovođenju, nadgledanju izbora i verifikaciji rezultata", rekao je Dačić.On očekuje da u narednim danima budu postignuti dogovori o telekomu i telekomuniakcijama, a kako je rekao danas se razgovaralo i o policiju, dok su prema njegovoj oceni trenutno najudaljeniji stavovi dve strane po pitanju pravosuđa.

Premijer je ocenio da je na sastanku postojalo razumevanje i želja da se nastavi sa uspešnom primenom briselskog sporazuma.

"Mi nismo prihvatili i nećemo prihvatiti ništa što bi potvrdilo kosovsku nezavisnost jer su za nas ovi pregovori statusno neutralni ", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, razgovaralo se i o MUP-u.

"Dogovorili smo se da niko neće tražiti kosovska dokumenta, niti državljanstvo, lične karte za prijem u radni odnos bivših pripadnika srpske policije", rekao je Dačić.Kako je naglasio, dogovorena je i da se izbegne polaganje zakletve."Oni neće polagati zakletvu nego će u pitanju biti jedan drugi papir koji će biti apsolutno statusno neutralan", istakao je Dačić.

Jedna od tema bila je i puna operativna sposobnost regionalnog komandanta policije na severu Kosova, koji je inače Srbin, a koji u narednim danima treba da napravi tim.Kako je istakao, dve strane su trenutno najudaljenije kada je reč o pravosuđu, odnosno pitanju osnovnih sudova i tužilaštava - šta treba uraditi i na koji će način oni funkcionisati u srpskim sredinama.Prema njegovim rečima, u narednim danima treba da se nastave razgovori o telekomu i energetici na nivou radnih grupa, a u narednih sedam do deset dana on očekuje da bi mogao da bude postignut dogovor i o tim pitanjima.

"Sastanak je bio koristan jer su otklonjene naše bojazni, a to je da nećemo dozvoliti da se kroz dijalog i učešće na izborima želi pospešiti ili potvrditi, kako to oni misle, nekakava kosovska nezavisnost", rekao je Dačić.

Dačič je rekao da je sledeći sastanak 27. avgusta, a za naredne dane najavio je razgovore koji će se odvijati na nivou radnih grupa.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je danas, posle razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, da su se oni saglasili da treba preduzeti sve konkretne akcije kako bi lokalni izbori na Kosovu imali dobru izlaznost.

"Sastala sam se danas sa premijerima Dačićem i Tačijem kako bismo razgovarali o daljoj implementaciji aprilskog sporazuma o dijalogu u cilju normalizacije odnosa između dve strane", saopštila je Ešton po završetku sastanka u Briselu, koji je trajao oko četiri sata.

Prema njenim rečima, dva premijera su razgovarala o pripremema za lokalne izbore na Kosovu, koji su zakazani za 3. novembar, i "saglasili su se da bi trebalo preduzeti sve konkretne mere kako bi se obezbedilo da izbori imaju dobru izlaznost".

"Rad na implementaciji će se nastaviti u narednim nedeljama istim intenzitetom, kako bismo sačuvali dosad postignuti dobar tempo", rekla je Ešton.

Posle sastanka Tači je izjavio da je ostvaren značajan napredak kada je reč o lokalnim izborima na Kosovu s ciljem da što veći broj Srba izađe na izbore.

"Sastanak je protekao u dboroj volji, a kada je reč o telekomunikacijama i energetici nije postignut konačan dogovor, ali u narednim danima se očekuje da još neke stvari budu razjašnjene", rekao je Tači.

Podsetimo, Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela je danas oko 14.30 sati u Briselu.

Tači je izjavio da se nada političkom dogovoru o telekomunikacijama i energetici i naglasio zadovoljstvo zbog poziva Beograda kosovskim Srbima da izađu na opštinske izbore na Kosovu. Dačić nije dao izjavu novinarima pre ulaska na sastanak, a Tači je takođe naglasio da se aprilski sporazum Beograda i Prištine u mnogim tačkama već uveliko sprovodi. Prema izvorima iz Evropske komisije, moguće je da se tokom ove runde pregovora održe i zasebne konsultacije Ešton sa Dačićem i Tačijem, a sastanak bi trebalo da se završi tokom današnjeg dana.

Današnja 14. runda dijaloga predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, pod pokroviteljstvom EU, trebalo je da počne u 14 sati, a na dnevnom redu je primena briseskog sporazuma, kao i telekom, energetika i lokalni izbori na Kosovu, rekla je danas portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Kako je rekao izvor iz EK, za razliku od ranijih sastanaka kada je visoka predstavnica imala prvo odvojene susrete sa premijerima, Eštonova, Dačić i Tači bi danas trebalo odmah da počnu sa trojnim susretom. Isti izvor naveo je da se očekuje da se dve strane približe dogovoru o telekomu i energetici.Kako je danas novinarima u Briselu rekla Maja Kocijančič, na sastanku će se razgovarati o napretku u primeni sporazuma, o tome kako dalje.

"Znate da imamo plan koji je bio usvojen i oni će sada videti kakav je napredak postignut i šta je potrebno da se dogodi u narednim sedmicama i mesecima da bi sporazum bio do kraja implementiran", rekla je ona.Kako je istakla Kocijančič, implementacija je ključna a vremena nema mnogo.

"Planovi koji su usvojeni su dosta ambiciozni, a moraju da se primene", rekla je ona.Kocijančič je rekla i da su se ranije danas već sastale radne grupe koje razgovaraju o telekomu i energetici, i to će sigurno biti teme i u okviru dijaloga.Kako je dodala, jedna od tema razgovora biće i lokalni izbori na Kosovu i Metohiji, zakazani za 3. novembar, jer je to jedna od glavnih tačaka briselskog sporazuma i plana za implementaciju.

Na pitanje da li pojačan sastav srpske delegacije sugeriše da se očekuje neki konkretan dogovor, Kocijančić je rekla:"Pomenula sma već da su se sastale i radne grupe i zato su obe delegacije jače... Vicepremijer Vučić je bio ovde više puta. Ono što je za nas važno jeste da i jedna i druga strana nastave rad na implementaciji sporazuma i u tom kontekstu treba gledati i današnji sastanak.

"U delegaciji Beograda su, pored Dačiha, vicepremijer Aleksandar Vučić, ministar pravde Nikola Selaković, šef Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.Kocijančič je , na pitanje, da li postoji neki vremenski okvir za sprovođenje planova, rekla da su obe strane izrazile želju da se dijalog nastavi."I Eštonova je isto spremna da u kontekstu rada na implementaciji i razrešavanja otvorenih pitanja nastavi sa sastancima. Rad se nastavlja", dodala je ona.Današnji sastanak će najverovatnije biti poslednji pre jeseni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja