Litvanija: Podrška evrointegraciji Srbije

Večeras u poseti Beogradu

Litvanija: Podrška evrointegraciji Srbije

Politika -
Linas Linkevičijus kaže da će njegova zemlja podržati evrointegraciju Srbije, bez obzira na neslaganja u bliskoj prošlosti

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Litvanije koja sada predsedava EU, Linas Linkevičijus izjavio je da će njegova zemlja podržati evrointegraciju Srbije, bez obzira na neslaganja u bliskoj prošlosti između Beograda i Viljnusa.

"Lično verujem da je moguće da prva međuvladina konferencija bude organizovana tokom našeg (litvanskog) predsedavanja Unijom. Ali ne zavisi sve samo od nas", rekao je on.

Litvanski ministar doputovaće večeras u posetu Beogradu, gde će u četvrtak imati niz susreta sa rukovodstvom Srbije, i potom otputovati na Kosovo."Razgovaraćemo najviše o angažovanju na primeni postignutih sporazuma s Prištinom. To nije zvanični uslov, ali jeste preduslov da bi se tokom našeg predsedavanja planiralo održavanje međuvladine konferencije", rekao je Linkevičijus. On je kazao da će njegova zemlja biti "fer posrednik" i da će pomoći Srbiji da se približi EU.

Litvanija i Srbija su 2012. godine bile takmaci za mesto kandidata za predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje je na kraju pripalo bivšem ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću. Litvanija je, kao poslednja zemlja EU, tek u drugoj polovini juna ove godine ratifikovala Sporazum EU i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju iz 2008. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track