DEVENPORT: EU nastavlja podršku medijima i reformama u Srbiji
Foto: Fonet

Šef delegacije EU u Beogradu

DEVENPORT: EU nastavlja podršku medijima i reformama u Srbiji

Politika -
Ponovio sam premijeru Srbije da EU podržava set medijskih zakona koje je usvojio parlament prošle godine. Sada je reč o primeni tih zakona, dodao je Devenport

BEOGRAD- Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da situacija sa medijima u Srbiji nije potpuno zadovoljavajuća i da će EU nastaviti podršku ovom sektoru.

"Mislim da je potpuno jasno da situacija sa medijima u Srbiji nije potpuno zadovoljavajuća. Zbog toga je Vlada preduzela neke veoma bitne mere da dođe do suštinskih reformi u ovoj oblasti.

Imamo veoma tesnu saradnju sa Ministarstvom kulture oko toga. Sada je veliki izazov da dođe do efikasne primene tih zakona prema namerama zakonodavaca", rekao je Devenport u intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE).

On je naglasio da EU i dalje podržava medijske reforme u Srbiji.

"Ponovio sam premijeru Srbije da EU podržava set medijskih zakona koje je usvojio parlament prošle godine. Sada je reč o primeni tih zakona", dodao je on.

Upitan kako se završio njegov nedavni sastanak sa premijerom Vučićem i da li su se razumeli u pogledu medija, šef Delegacije EU je odgovorio da je došlo do zajedničkog zaključka da "moramo i želimo da nastavimo svoju saradnju".

"To je naša obaveza i u ovom sektoru", naglasio je on.

Devenport je rekao da ima veoma korektan odnos sa premijerom Vučićem i da Delegacija EU ima veoma korektne odnose sa svakim ministarstvom.

Na pitanje da li ima utisak da u Vučićevim optužbama da EU finansira organizacije u Srbiji koje rade protiv srpske vlade ima i sloja nečeg ličnog uperenog protiv njega, Devenport je odgovorio:

"To ćete morati da pitate premijera. Nije na meni da to komentarišem".

Deveport je naglasio da je to nešto čime moramo da se bavimo na samom početku pregovora Srbije sa EU, tezbog toga govorimo o otvaranju poglavlja 23 na početku pregovaračkog procesa, što važi i za druge zemlje regiona.

On je napomenuo da su reforme u oblasti medija, ali i u oblasti pravosuđa i efikasne borbe protiv korupcije i diskriminacije, proces i da ne možemo da ostvarimo opipljiv napredak preko noći.

Prema njegovim rečima, postoji veoma široka saradnja u vezi sa svim najbitnijim izazovima sa kojima se Srbija suočava u ovom trenutku.

"Sada je trenutak u kojem moramo da se usredsredimo na suštinu i rad. Čekamo da dođe do akcionih planova u vezi sa poglavljima 23 i 24. To je baza za dalji rad i apsolutno sam ubeđen u to da je premijer svestan toga i to će biti tema naših redovnih kontakta i razgovora, naravno i među drugim temama", istakao je Devenport.On smatra da sada treba da dođe do opipljivog napretka u najbitnijim oblastima, i to ne samo zbog toga što je to potrebno za dalji napredak pregovora sa EU i kako bi Srbija postala članica EU, već zato što je to u interesu same Srbije.

Na opasku novinara da jedan deo javnosti ima utisak da je reakcija Brisela preblaga na mnoge stvari koje se dešavaju u unutrašnje-političkom životu Srbije, on je ukazao da se "iz Brisela nije čula tišina" što se tiče štrajka advokata, medijske situacije...

Upitan kako vidi izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi sa Kosovom i nastavkom pregovora i njegove pozive za referendum o tome da li Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova, on nije želeo da komentariše.

"Znam da je predsednik Nikolić potpuno svestan toga da je sporazum od 19. aprila baza za dalji napredak, ne samo u dijalogu već i u pregovorima sa EU. Čini mi se, takođe, da je gospodin Vučić potpuno posvećen daljem radu i napretku u ovom dijalogu", rekao je Devenport.

Prema njegovim rečima, sastanak 9. februara u Briselu će biti veoma važna prilika da dijalog Beograda i Prištine dobije novi impuls za dalje korake.

"Reč je o tome da se sporazum sprovede, ali, takođe, i da dođe do napretka ka ovoj sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. U ovom kontekstu moramo da priznamo da smo još uvek na početku", istakao je Devenport.

Upitan da prokomentariše spekulacije da je Vučić verbalni napad na EU "izblefirao" kako bi bacio prašinu u oči javnosti jer se, naime, sprema da napravi neke značajne ustupke kad se ponovo nastavi briselski dijalog, Devenport kaže:

"Taj utisak nemam. Ovo je još jedno pitanje koje morate da postavite njemu. To nije moj utisak", zaključio je šef Delegacije EU u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja