GINTER KIRKSBAUM: Pre članstva u EU Srbija da kazni krivce za paljenje nemačke ambasade
Foto: Dado Djilas

Slučaj da se istraži do kraja

GINTER KIRKSBAUM: Pre članstva u EU Srbija da kazni krivce za paljenje nemačke ambasade

Politika -

BERLIN - Poglavlje 35, koje pokriva i odnose Srbije i Kosova, će biti jedno od najtežih u pregovorima Srbije i Evropske unije i ono će verovatno biti zatvoreno na samom kraju pregovora o pristupanju Srbije EU, izjavio je za portal Juropijan vestern Balkans predsedavajući komiteta za evropske poslove nemačkog Bundestaga Ginter Krihbaum.

On je rekao da je u proteklih nekoliko godina ostvaren veliki napredak u odnosima Srbije i Kosova, ali da dve zemlje još uvek nemaju dobrosusedske odnose kakve Nemačka ima sa svojim susedima.

Govoreći o preprekama sa kojima se Srbija suočava na putu ka članstvu u EU, Kirhbaum je rekao se sve bivše komunističke zemlje u tranziciji suočavaju sa sličnim izazovima, dodajući da moraju da ispune evropske standarde kao što su nezavisnost pravosuđa, razdvajanje vlasti, sloboda medija, zaštita manjina, ostvarivanje dobrosusedskih odnosa i aktivna borba protiv korupcije na svim nivoima vlasti.

Neprihvatljivo je da članica EU blokira pregovore zemlje kandidata zbog bilateralnih sporova, rekao je on govoreći o zahtevima Hrvatske pred otvaranje poglavlja 23.

Evropska unija i Nemačka su voljne da posreduju u takvim slučajevima ali takvi sporovi ne smeju da postanu pitanje za EU. Nadam se da će ova "iritacija" postati deo prošlosti posle izbora u Hrvatskoj, istakao je on.Vlasti Srbije su ispunile sedam uslova koje je Bundestag postavio pre nekoliko godina, ali u rezoluciji iz juna 2013. se jasno kaže da pristupni pregovori Srbije sa EU mogu da se okončaju samo onda kada se u potpunosti istraži paljenje nemačke ambasade u februaru 2008. i kada se krivci za to izvedu pred lice pravde, naglasio je Kirhbaum.

Mi nećemo trpeti lažne kompromise jer je ovo pitanje vladavine prava, poručio je on i dodao da je vladavina prava za Nemačku jedna od stvari oko koje ne može biti pregovaranja.

Potpuno je jasno da Srbija mora da sprovede mnoge reforme u politici, administraciji, pravosuđu i privredi pre ulaska u EU, ali se isto tako mora priznati da je ostvaren napredak. Nemačka aktivno podržava taj proces, izjavio je nemački političar.

Upitan o položaju Srbije između EU i NATO sa jedne i Rusije sa druge strane, on je rekao da je samo na Srbiji da odluči da li će jednog dana postati članica NATO i da ništa nije pogrešno u tome da Srbija održava bliske privredne odnose sa Rusijom, čak i posle ulaska u EU.

Države članice EU sarađuju sa Rusijom na razne načine a Nemačka je pre uvođenja sankcija bila treći najvažniji trgovinski partner Rusije, podsetio je Kirhbaum.

Upitan o tvrdnjama da su u Beogradu organizovani protesti da se zbaci premijer Vučić, on je rekao da su protesti protiv izabrane vlade deo slobode izražavanja i nešto potpuno prirodno u demokratiji.

Niko u Nemačkoj nema interesa da se zbaci srpski premijer ili da se destabilizuje vlada i slika koja je ovde napravljena je lažna i apsurdna. Tvrdnje da neko hoće da zbaci slobodno izabranog premijera su besmislene, ocenio je Krihbaum.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track