KITAROVIĆ BESNA: Šešelj je najveći zločinac na ovim prostorima
Foto: Fonet

KITAROVIĆ BESNA: Šešelj je najveći zločinac na ovim prostorima

Politika -
SOFIJA, ZAGREB - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović smatra da je Vojislav Šešelj jedan od najvećih zločinaca na ovim prostorima i da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala sramotan potez međunarodnog krivičnog prava.

"Današnja oslobađajuća presuda jednom od najvećih zločinaca na našim prostorima doista je ogroman udarac međunarodnom krivičnom pravu. Ona je upravo sramotna", kazala je Grabar-Kitarović u izjavi za novinare u Sofiji, prenela je Hina.

Hrvatska predsednica kaže da, ako se uzme u obzir da je Haški sud Šešelja osudio na četiri godine i devet meseci zatvora samo radi iskazivanja nepoštovanja prema tom sudu i radi pretnje svedocima u pojedinim slučajevima, a da ga je danas oslobodio optužbi zbog huškanja i podsticanja na eksterminaciju, uništavanje celih naroda i na genocid, to zaista ne može biti ništa drugo nego poraz međunarodnog kaznenog prava.

Foto: Facebook/SRS
Foto: Facebook/SRS

"Danas molimo za sve njegove žrtve i žrtve velikosrpske politike, od Vukovara preko Škabrnje do Sarajeva, Srebrenice i do Kosova", navela je Grabar Kitarović. Isto tako, smatra, činjenica je da je Hrvatska danas slobodna i samostalna država i to joj niko neće uzeti.

"Šešeljeva politika upravo u Hrvatskoj doživela je svoj prvi i najveći poraz. I to je nepovratno. Treba razmišljati o tome", navela je hrvatska predsednica poručivši da Hrvatska ne može i neće prihvatiti ovu sramotnu presudu i nastaviće da radi sve što je, kako je rekla, u našoj moći da bi pravda bila zadovoljena.

"Međunarodno pravo možda je danas zakazalo, ali verujte mi, pravda neće!", navela je Grabar-Kitarović.

U Hagu je danas doneta oslobađajuća presuda za Vojislava Šešelja po svih 9 tačaka optužnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track