NIKOLIĆ: Ustav ćemo promeniti, ali preambulu o Kosovu ne!
Foto: Fonet Nenad đorđević

Najviši pravni akt Srbije pod znakom pitanja

NIKOLIĆ: Ustav ćemo promeniti, ali preambulu o Kosovu ne!

Politika -
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je sinoć da nije nadležan da predlaže promenu Ustava, te da će do toga doći, ali ne zbog preambule u kojoj stoji da je Kosovo deo Srbije.

Kosovo je Srbija, kaže predsednik, i ističe da on ne živi u magli u kojoj će govoriti da je Kosovo Srbija, a da to nije. Ja, dodao je, živim u realnosti.

"Nikada nećemo učiniti nijedan potez koji bi bio promenjen na štetu Srbije, a da Kosovo dobije pravo da se smatra nezavisnim", rekao je Nikolić.

On otkriva da su mu ambasadori zapadnih država, EU i SAD, otvoreno rekli da je njegova uloga u uspostavljanju "izvanrednih odnosa država na Balkanu nemerljiva".

"Nisam kriv što u nekim državama bivše Jugoslavije politička scena zavisi od Srbije i od odnosa prema prošlosti", naveo je Nikolić precizirajući da tu misli na Hrvatsku.

Bliže objašnjavajući odnose Beograda i Zagreba, Nikolić kaže da je na "nama da ne gubimo živce" jer ono što Srbija može da ostvari u svetu zahvaljujući svom ugledu i svojoj politici, "to je samo nedosanjani san mnogih država, ne samo iz bivše Jugoslavije".

Upitan koji je to san, predsednik kaže: "Da mogu da imaju odnose sa Istokom i Zapadom, Severom i Jugom, da imaju skoro u celom svetu slobodno tržiste bez carine, da mogu da prodaju sve što proizvedu tim državama, da mogu da imaju podršku za neke odluke koje su čak i direktno suprotstavljene pritisku velikih sila".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track