Tadić: Hteo si rat na Kosovu! Dačić: Hteo sam, pa šta!
Foto: Zorana Jevtić I Marina Lopičić

Predsednik SDS prozvao lidera SPS da je militantan

Tadić: Hteo si rat na Kosovu! Dačić: Hteo sam, pa šta!

Politika -
Bivši šef države optužio svog bivšeg koalicionog partnera da je gurao Srbiju u rat na Kosovu, ovaj mu uzvratio da nije želeo da skrštenih ruku gleda kako neprijatelj napada sever

BEOGRAD - Lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić požalio se pred studentima Fakulteta političkih nauka (FPN) da je imao probleme s bivšim partnerom iz vlasti Ivicom Dačićem, između ostalog jer je ovaj hteo i da se ratuje na Kosovu. Dačić mu na to nije oćutao, rekavši za Kurir da Srbija nije smela mirno da gleda kako se napadaju Srbi na severu KiM.Tadić je, naime, govoreći o vremenu svog mandata, ispričao i kakav je odnos imao s liderom socijalista, koji mu je bio partner u Vladi. On se osvrnuo i na probleme na Kosovu.Čudan odnos - Tada je moj odnos s parlamentom bio u najmanju ruku čudan i težak. Imao sam Ivicu Dačića, koji nije isključivao rat kao opciju, i nekoliko puta sam mu govorio da ne radi to. S druge strane sam imao Koštunicu, koji je s predstavnicima Crkve bio na molebanu, i žalio, i bio zabrinut zbog Kosova - rekao je Tadić.Lider socijalista mu na to nije ostao dužan.- Prvo, to je bilo vreme kad je pretila opasnost da Albanci napadnu sever Kosova. Smatrao sam da je apsolutno neprihvatljivo da Srbija unapred kaže da neće braniti sever i da ne možemo mirno da gledamo kako napadaju Srbe na Kosovu - rekao je Dačić za Kurir.Tadić je, inače, na tribini na FPN naveo i da nije on taj koji je oživeo socijaliste, već da su se oni na političku scenu vratili zahvaljujući biračkom telu.Između lidera SDS i SPS, koji su napravili zajedničku vladu 2008. godine, posle četvorogodišnje ljubavi počelo je da leti perje 2012. godine, kad je Dačić napravio vladu sa SNS. Provokacije Najžešći okršaj bio je prošle godine, posle vanrednih parlamentarnih izbora, kad su se utrkivali ko će ući u vladu Aleksandra Vučića. Tadić nije oprostio Dačiću što je opet uspeo da se domogne vlasti, pa je koristio svaku priliku da ga žacne.

Tadić o svom naslednikuTOMA ZOVE TVITER DA OSTAVI KOMENTAR

Bivši predsednik Srbije čačnuo je i svog naslednika Tomislava Nikolića.- Oni koji su birali sadašnjeg predsednika ne mogu da mu zameraju izjave tipa „zvao sam Tviter da ostavim komentar“. Oni su sve vreme imali naznake da će on izgovarati takve rečenice, i pre izbora, i sada ne treba da se snebivaju. Svi dobro znaju da tako nešto meni nije moglo da se desi - rekao je Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track