TRGOVINA SPS: Socijalisti od Vučića traže pola Beograda
Foto: Nebojša Mandić

Šta je pozadina naglog obrta u politici SPS

TRGOVINA SPS: Socijalisti od Vučića traže pola Beograda

Politika -

Ivica Dačić od premijera, zarad podrške na predsedničkim izborima, tražio više mesta u gradskoj vlasti za svoju stranku u dugovima

Čak i najveći zagovornici principa da SPS treba da ima svog kandidata na predsedničkim izborima naprasno su odustali od te ideje, jer se, prema našim saznanjima, stranci ukazala prilika da dobije veći udeo u beogradskoj vlasti.Kako otkriva izvor Kurira iz SPS, lider socijalista Ivica Dačić je u svim dosadašnjim razgovorima s premijerom i prvim čovekom naprednjaka Aleksandrom Vučićem tražio više mesta u gradskoj vlasti u Beogradu za svoju stranku, a nametao se i za premijera ukoliko Vučić prelomi da ide u predsedničku trku kao zajednički kandidat vladajuće koalicije. S druge strane je, kako kaže naš izvor, stigao uslov - da SNS i SPS idu na gradske izbore na jednoj listi.- Na nivou Beograda načelno je dogovorena zajednička lista, ali pregovori još nisu zaokruženi. SNS želi da čvršće osigura svoju većinu. Baš zbog onoga što bi mogli da dobiju, funkcioneri SPS u poslednje vreme zdušno i sinhronizovano navijaju da Vučić bude kandidat. Obaveza SPS na predsedničkim izborima biće da kandidatu koalicije namaknu najmanje 10 odsto glasova, a zauzvrat traže više vlasti u prestonici. Uz to, Dačić ozbiljno merka i premijersku fotelju - otkriva naš sagovornik.Apetiti SPS narasli su pre svega zbog očajne finansijske situacije u stranci.- Potpuno je jasno da povoljniji politički aranžman za SPS znači i stabilnije finansiranje stranke, a rukovodstvo već mesecima ne uspeva da zakrpi stranačku kasu, vrati milionska dugovanja i isplati zaostale zarade zaposlenima - objašnjava naš izvor.

Koliki je mirazKVOTA SPS 10 ODSTO GLASOVADa je zadatak SPS da za kandidata SNS obezbedi tačno određenu kvotu glasova otkrio je nedavno član Predsedništva ove stranke Novica Tončev.- Naprednjaci ovoga puta sigurno računaju na naših 10 odsto biračkog tela. Ako ih ispalimo, Dačić je u velikom problemu - izjavio je Tončev.

I. K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vučić kandidat za predsednika?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track