KONSTANTIN TEODOR DUMBE: Tražio je od zvaničnog Vašingtona „da sprovede kaznenu politiku prema Mihajlu Pupinu“
Foto: Privatna Arhiva

KONSTANTIN TEODOR DUMBE: Tražio je od zvaničnog Vašingtona „da sprovede kaznenu politiku prema Mihajlu Pupinu“

Specijal -

Mihajla Pupina tokom Velikog rata napadale su Bugarska, Austrougarska i Nemačka. U Beču je osuđen za veleizdaju. Prozvan je kao glavni inspirator atentata Gavrila Principa. Preko 130 dokumenata, koliko se čuva u arhivi FBI, svedoči o naporima, teškoćama, ali i pobedama koje su pratile Pupinov patriotski rad. Tu možete videti imena onih koji su upozoravali Ameriku na njegove aktivnosti, izveštaje agenata s terena, ali često i odgovor američkih institucija na pozive da se Pupin zaustavi.

teodor dumbe
teodor dumbefoto: Privatna Arhiva

Mali primer je prepiska austrougarskog ambasadora Konstantina Teodora Dumbe sa zvaničnicima američke države i njegov pokušaj, koji nije uspeo, da se sprovede kaznena politika prema Mihajlu Pupinu. Pupina u tim dokumentima štiti i državni sekretar Amerike. I pored svih Pupinovih borbi za interese srpskog naroda, čak i u vreme neutralnosti američke države, zvaničnici odgovaraju da Pupin tu neutralnost ne ruši - štite ga i ne dozvoljavaju da ga sile koje ratuju protiv srpskog naroda na bilo koji način zaustave.

Bolniji deo arhive je onaj koji pokazuje kako su se, zbog ličnih interesa, pojedini Srbi ponašali. Odgovornost ima ime i prezime i mi je danas moramo prepoznati.

Lični interes iznad svega

U vreme ogromnih davanja srpskom narodu, najveće humanitarne, pa i vojne pomoći, u srpskom listu koji izlazi u Americi piše: „Šta hoće ovaj bata iz Banata, da šalje bušne opanke?!“ Čudi se vladika Nikolaj kako neko može da zapiše da je najveći Srbin - najveći izrod.

Pupin je u jednom trenutku uspeo nemoguće - da u najtežem vremenu objedini srpsku dijasporu. Članovi vojne misije, s Milanom Pribićevićem na čelu, davali su sve od sebe da sruše ne samo Pupina već i najuglednije i najumnije Srbe u Americi. Pribićević, uz mnogo teških reči, viče i ja jedini vodim u jugoslovenstvo. Lični interes tu stoji naspram uzvišene borbe za više dobro. Mnogi ugledni Srbi pod napadima se povlače. Ne i Pupin. U jednom od izveštaja stoji - on je suviše žilav, ne da se srušiti.

Kako nekada, tako i posle Pupinove smrti, nažalost, tako i danas...

Nepravedno osuđen

Osuđen je za materijalizam čovek koji je srpskom narodu dao sve što je časnim naučnim radom stekao. Dao je toliko da ga ubrajamo u sam vrh dobrotvora srpskog naroda. Osuđen na sujetu i lomljenje palčeva s Teslom, čovek koji ga je branio na suđenjima, u Kongresu, Američkoj akademiji nauka. Danas nekima ne pomažu ni hiljade strana dokaza da zaustave laž, već je i dalje šire. Osuđen da se amerikanizovao, čovek koji je oformio Srpsku pravoslavnu crkvu u Americi, koji je obnavljao i zidao crkve i manastire, štampao najlepše knjige o našim svetinjama. Plaćao je i dovodio monahe iz Srbije da šire srpsku pravoslavnu veru po srpskim kolonijama u Americi.

Makedonci ga prisvajaju

I dok u Beogradu nema spomenik, u Vevčanima, naselju u zapadnom delu Makedonije, uz mnogo buke dokazuju da je bio Cincarin, Makedonac, Albanac... a on je bio čovek koji je pisao:

- Pobegao sam s Vojne granice zato što su carevi te zemlje hteli da me pomađare; iz Praga sam pobegao jer sam se protivio austrijskom germanizmu; pobeći ću i iz Delaver Sitija ako se od mene očekuje, kako je rekla Vaša dobra majka, da odbacim svoje srpske nazore i postanem Amerikanac. Moji srpski nazori su moja majka, moje rodno mesto, moja Srpska pravoslavna crkva i moj srpski jezik. Ko od mene očekuje da se odreknem svojih srpskih nazora, to je isto kao da mi oduzima život.

Svoje srpstvo je isticao svugde i čitavog života. Na svakom mestu. Pomoć koja je stizala Ohridu stizala je ne zbog učitanog porekla već zbog svetog vladike Nikolaja. Za njega je to južna Srbija, jedno od mesta gde živi srpski narod.

(Kurir.rs/Aleksandra Ninković Tašić /Foto: Privatna Arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja