RAZOTKRIVAMO SVE TAJNE SERIJSKIH UBICA! Čudovišta kolju i siluju da osete moć! Dobar muž iz Sibira noću ubio 77 devojčica, Šilja 300 dečaka,  Monstrum sa Anda 300 ljudi! ŽIVOG HTELI DA GA SAHRANE ali je umakao!
Foto: Kurir, Ilustracija

SPECIJAL KURIRA! NAJMRAČNIJI UMOVi

RAZOTKRIVAMO SVE TAJNE SERIJSKIH UBICA! Čudovišta kolju i siluju da osete moć! Dobar muž iz Sibira noću ubio 77 devojčica, Šilja 300 dečaka, Monstrum sa Anda 300 ljudi! ŽIVOG HTELI DA GA SAHRANE ali je umakao!

Specijal -

Kolumbijci Luis Garavito i Pedro Lopez su serijske ubice s najvećim brojem žrtava. Na trećem mestu je sada Rus Mihail Popkov

Mihail Popkov (54) ili „sibirski vukodlak“ osuđen je u Rusiji na dve doživotne robije.

Ovaj penzionisani ruski policajac je, otkriveno je, tokom 18 godina vodio dvostruki život - danju je bio dobar muž i otac, a noću je terorisao Angarsk ubivši 77 devojčica i žena, kao i jednog kolegu.

I do 175 uboda

„Vukodlak“ je žrtve ubijao noževima, šrafcigerima i sekirama, a neke od njih su imale i 170 rana po telu. Tela je onda sakrivao po nepristupačnim mestima. Za žrtve tvrdi da su bile lakog morala jer su pristale da s njim razgovaraju ili popiju piće, pa ih je kasapio kako bi očistio grad.

foto: Profimedia

Sa 78 žrtava, Popkov, za koga su psiholozi utvrdili da je sklon sadističkoj ubilačkoj maniji, postao je najgori serijski ubica u istoriji Rusije. Ipak, kada je reč o ostatku svetu, čudovište iz Angarska zauzelo je tek treće mesto na listi serijskih ubica sa najvećim brojem žrtava. Ispred njega su Kolumbijac Luis Garavito, osuđen za ubistvo 138 dečaka, i njegov zemljak Pedro Lopez, osuđen za ubistvo 110 devojčica.

foto: Profimedia

Zver ili Šilja

Garavito je u policijskim dokumentima imao nadimak Zver, ali je u medijima korišćen i nadimak Šilja, po Diznijevom simpatičnom junaku. Međutim, ovaj čovek nije nimalo simpatičan; reč je o predatoru koji je iskoristio posledice građanskog rata da bi lovio najugroženije - decu siročiće i beskućnike.

Između 1992. i 1999. Garavito je lutao ulicama gradova i tragao za dečacima obučen u kostim sveštenika, farmera, prodavca ili starca. Prilazio im je nudeći pomoć ili posao, izdvajao ih od drugih, a zatim odvodio daleko od grada. Kada su dečaci bili preumorni od hodanja i izgladneli, on bi napadao - vezivao im je ruke, a onda ih mučio - silovao, grizao, sekao, odsecao genitalije... i na kraju ubijao. A policiji je bilo potrebno punih pet godina da uopšte primeti da deca nestaju. Tek nakon slučajnog hapšenja otkrivena je strašna istina o Zveri. Iako je dokazano da je ubio 138 mališana, on se hvalio da je broj žrtava i mnogo veći - da ih je više od 300.

foto: Profimedia

Šilja je osuđen na 1.853 godine robije, ali pošto je crtanjem mapa s grobovima pomogao policiji da pronađe tela njegovih žrtava, već za dve godine će izaći iz zatvora. Ovaj monstrum se iza rešetaka snašao - odvojen je od ostalih zatvorenika, druži se sa čuvarima i ide u školu. Kako kaže, rešio je da kad odsluži kaznu, bude političar i osnuje organizaciju za pomoć zlostavljanoj deci.

Monstrum sa Anda

Priča o Lopezu, kada je reč o posledicama zločina, još je gora. Monstrum sa Anda je ubijao od 1969, kada je prvi put izašao iz zatvora, do 1980. Sve vreme putovao je po zabitima Kolumbije, Perua i Ekvadora i napadao devojčice. U jednom trenutku, pripadnici plemena Ajakućo u Peruu su ga uhvatili kako pokušava da otme devetogodišnjakinju i, po svojim zakonima, osudili da bude živ sahranjen. Međutim, jedan hrišćanski misionar mu je pomogao i ubedio ih da ga predaju policiji, koja ga je samo deportovala u Kolumbiju. Kada je uhapšen u Ekvadoru dok je mamio još jednu devojčicu, priznao je 300 ubistava, ali je 110 njih dokazano, pa je osuđen na 16 godina robije, što je bila maksimalna kazna u toj zemlji. Odmah po suđenju proglašen je ludim, pa je poslat u psihijatrijsku ustavnu, iz koje je pušten dve godine ranije zbog dobrog vladanja. Uslovni otpust podrazumevao je da plati 50 dolara i pridržava se nekoliko pravila. Naravno, odmah je pobegao i od 1998. nije viđen, ali neki stručnjaci tvrde da je nastavio da ubija.

foto: Privatna Arhiva

Najbrutalniji

Serijskih ubica ima još mnogo. Stručnjaci kažu da su svuda oko nas i da mnogi uspevaju da ubijaju nezapaženo jer to čine dovoljno retko da zločine i unakažena tela malo ko poveže. Njihov motiv je želja za osećajem moći i seksualnim uzbuđenjem, a zločinima mnogi privlače veliku pažnju medija. Najbrutalnijim ubicama o kojima su snimljene desetine dokumentaraca smatraju se Amerikanci Ted Bandi i Džefri Damer, kao i Rus Andrej Čikatilo.

foto: Privatna Arhiva

Bandi je lovio devojke, otimao ih, a onda ih tukao dok ne padnu u nesvest, pa se danima iživljavao nad njima - silovao, tukao, sekao, drao im kožu... Nakon što bi žrtve, kojih je ukupno bilo 30, izdahnule, on ih je odlagao, ali se kasnije vraćao i silovao njihove leševe. On se izdvaja od drugih i po tome što je bio harizmatičan i privlačan mladić koji je lako svoj plen ubeđivao da uđe u njegovu „bubu“. Čak i kada je prijavljen policiji po opisu, oni su ga pustili jer nisu verovali da neko tako fin i zabavan može da bude takav monstrum.

foto: Profimedia

Damer je silovao, ubio i raskomadao 17 mladića i dečaka, a delove tela žrtava je čuvao. Neka da bi se njima seksualno zadovoljavao, neka da bi ih pojeo. Andrej Čikatilo, nastavnik ruske književnosti, takođe je bio brutalan. Svaku od svoje 52 žrtve pre ubistva je vezivao, grizao po telu, tukao i silovao jer je samo tako osećao seksualno uzbuđenje. Nakon ubistva, svakoj ženi i devojčici iskopao bi oči jer je, kako je rekao, verovao da se u njima ucrtao njegov lik.

foto: Profimedia

Prema „Priručniku klasifikacije zločina FBI“, serijska ubistva „obično imaju tri ili više žrtava“:

Klasifikacija

- Ono što ovu kategoriju razdvaja od masovnih ubistava ili ubistava u naletu je period hlađenja između ubistava. Taj period može trajati danima, mesecima ili godinama. Drugim rečima, serijski ubica ne ubija često. Razlog za to je što organizovane serijske ubice generalno ne vole da rizikuju. Drugo, ne mora da ubija često zato što uzima uspomene od svojih žrtava - parče odeće ili nakit - pa može da proživljava zločin i produži fantaziju. Serijski ubica najčešće juri strance, ali žrtve često imaju sličnosti kada je reč o polu, godinama ili zanimanju. U svakom trenutku u SAD deluje između 35 i 50 serijskih ubica, i to prema konzervativnim procenama.

Mihail Popkov

rođen: 1964. nadimak: Sibirski Vukodlak broj žrtava: 78 sudbina: U zatvoru, doživotna robija

Pedro Lopez

rođen: 1948. nadimak: Monstrum sa Anda broj žrtava: 110 sudbina: Na slobodi

Luis Garavito

rođen: 1957. NADIMAK: Zver ili šilja broj žrtava: 138 SUDBINA: U zatvoru, izlazi za dve godine

Garavito se prerušavao u sveštenika, farmera ili prodavca i tako mamio dečake bez roditelja, a zatim ih silovao i ubijao

Džefri Damer

živeo: 1960-1994. nadimak: Kanibal iz Milvokija broj žrtava: 17 sudbina: U zatvoru pretučen nasmrt

Ted Bandi

živeo: 1946-1989. broj žrtava: 30 sudbina: Pogubljen na električnoj stolici

Andrej Čikatilo

živeo: 1936-1994. nadimak: Crveni Trbosek broj žrtava: 52 sudbina: Pogubljen 1994.

(Kurir.rs/E. K. /Foto: Profimedia, Ilustracija, Privatna Arhiva)

OPŠIRNIJE U ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA ZA PONEDELJAK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja