PARANORMALNE POJAVE U SRBIJI: Vampiri su opet među nama
Foto: Shutterstock

SPECIJAL

PARANORMALNE POJAVE U SRBIJI: Vampiri su opet među nama

Specijal -

U poslednje vreme sve češće se pojavljuju priče da su pokojnici ustajali iz grobova i u gluvo doba noći upadali ljudima u kuće... Legenda nikako ne umire. Kurir istražuje kako su nastali mitovi o ovim krvopijama

Jedna žena iz sela u Borskom okrugu nedavno se obratila policiji s molbom da je zaštite od vampira! I nije jedina. Nakon nje, to je učinio i čovek V. B. (65) iz sela Rtkovo kod Kladova. One koji veruju u paranormalne pojave počela je da hvata panika.... Vampiri su opet među nama.

foto: Printscreen

Žena iz okoline Bora opisala je kako vampir proteklih mesec dana, oko ponoći, uvek dođe u kuću u kojoj ona živi sama, ali ne da sisa krv, već samo legne kraj nje i želi da pričaju. Kaže da se u početku bojala da će joj nauditi, a onda joj je dosadio i zahtevala je od policije da ga izvade iz groba i zabiju mu glogov kolac jer noćima ne može da spava od njega.

Postaju nevidljivi

Ni muškarcu iz Rtkova vampir nije isisao krv. U stvari, više ih je i radije mu se zavuku u frižider i špajz.

- Ovako stoje stvari. Meni noću dolaze vampiri u kuću i kradu mi hranu, sve mi pojedu što im se sviđa. Nisam ih zatekao na delu, jer to su vampiri, čim osete da sam budan, oni se pretvore u nešto nevidljivo. Ali znam da su oni! Uveče ja ostavim tako nešto za jelo, ujutru ništa ne ostane. Jednom su mi prevrnuli stolicu, a ja nisam ni čuo kad je pala. Lepo molim da ih pohapsite i strpate u zatvor! - zahtevao je V. B. od policajaca.

Zašto su Srbi kroz istoriju sve do dana današnjeg toliko fascinirani fenomenom vampirizma koji se od nas proširio na svet, za Kurir objašnjava etnolog Aleksandar Repedžić.

- Reč vampir se u Srbiji pojavljuje još u 18. veku, kada je Austrougarska prvi put poslala ekspediciju da ispita slučaj Petra Blagojevića iz Velikog Gradišta, za koga su meštani tvrdili da je postao vampir. Tada ljudi nisu znali zbog čega može da dođe do nadutosti tela posle smrti i sporijeg raspadanja. Neke bolesti, uključujući anemiju, oni su tumačili kao vampirizam. Kasnije se u srpskoj istoriografiji pojavljuje i vampir Sava Savanović iz okoline Valjeva. Međutim, arheološka istraživanja u Rumuniji i Bugarskoj otkrila su nekropole s kolcima.

Ipak, posebno mesto u istoriji vampirizma zauzimala je istočna Srbija.

Turistička atrakcija

- Kod Vlaha se vampir postaje još za života i uglavnom se vezivao za stare i nemoćne ljude koji su dugo ležali u krevetu i bili bolesni. Onda u selu umru od svojih nekih bolesti, recimo, tri praseta i pet jaganjaca i narod to protumači da se neko povampirio. Ja volim da kažem da je vampir kao pojava umro sa elektrifikacijom, pa je svako mogao da vidi koji švaler ide kod koje žene - objašnjava Repedžić.

Srbi bi mogli od legendi da naprave turističke atrakcije, kao što au Rumuni sa najpoznatijim svetskim vampirom - grofom Drakulom.

- Drakula, odnosno Vlad Cepeš, bio je knez Vlaške, koja je zauzimala deo Srbije, Rumunije i Bugarske. Rumunija je u EU i oni dosta ulažu u tradiciju, održavanje zamkova, ali njega je vaskrsao i proslavio Abraham Stoker u svojoj knjizi - zaključuje Repedžić.

foto: Privatna arhiva
Nije kao u filmu SRBI IH NISU PROBADALI KOCEM

Etnolog Aleksandar Repedžić ističe da se u Srbiji nije sprovodio lov na vampire kao u nekim evropskim zemljama i nisu probadani glogovim kolcem.

- Skoro do prve polovine 20. veka postojalo je verovanje da ako neko dugo leži u krevetu, nakon njegove smrti se ispod kreveta postavi ekser da se ne bi povampirio. Ili se to radilo već posle smrti čoveka, čisto za svaki slučaj - objašnjava on.

foto: Shutterstock

Ovako izgleda srpski vampir

- bleda koža - dugi nokti - duga kosa - naduto tkivo u obliku leptira može da obilazi vodenice - često nema kosti ni meso, odnosno deluje pihtijasto

foto: Printscreen
„Leptirica“ PRVI JUGOSLOVENSKI HOROR FILM

Đorđe Kadijević je 1973. godine snimio film „Leptirica“ po motivima pripovetke Milovana Glišića. Glavni junak je mladić Strahinja, koji se silom prilika oženi devojkom Radojkom, za koju se ispostavi da je vampir. „Leptirica“ je stekla kultni status kao prvi jugoslovenski horor film.

foto: Printscreen
U vreme cara Dušana SPALJIVALI MRTVE DA SE NE POVAMPIRE

Stari Sloveni su spaljivali mrtve da bi sprečili da pokojnik ustane iz groba. Ovo verovanje je bilo toliko ukorenjeno da se njime bavio i Dušanov zakonik iz 1349. godine. U članu 20 piše da se izričito zabranjuje iskopavanje leševa, njihovo probadanje kocem i spaljivanje!

foto: Ilustracija
Raširila se SRPSKA REČ KOJU SU SVI PREUZELI

Svi narodi sveta imaju u svojoj mitologiji bića koja se vraćaju iz mrtvih i opstaju tako što sisaju krv živih. Pa ipak upravo je srpska reč za ova bića - vampir - ušla u internacionalne rečnike i postala poznata širom sveta.

(Kurir.rs/Jelena Pronić /Foto: Shutterstock, Printscreen, Ilustracija, Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja