ADVOKAT MILJKAN KARLIČIĆ: Bolje razgovarati, nego imati jedan dan sukoba Srba i Albanaca
Foto: Privatna arhiva

SERIJAL RAZGOVORA KOSINUS

ADVOKAT MILJKAN KARLIČIĆ: Bolje razgovarati, nego imati jedan dan sukoba Srba i Albanaca

Politika -

BEOGRAD - Advokat Miljkan Karličić smatra da su Srbi i Albanci još od ranog srednjeg veka istorijski prijateljski narodi i naglašava da je po pitanju Kosova zato uvek bolje razgovarati, nego imati jedan dan konflikta, pogotovo ekscesnog, u smislu oružja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zoran Šaponjić

- Setimo se samo Skenderbega, njegovih 29 bitaka. Zajedno Grci, Albanci i Srbi. Obeležavamo 100 godina završetka Prvog svetskog rata, a Albanija Esad paše, velikog srpskog prijatelja, bila je nominalni saveznik Srbije u tom ratu, istakao je Karličić, u okviru serijala razgovora Kosinus.

On je podsetio i da je Esad paša sahranjen na srpskom groblju u Parizu, dok u Beogradu i danas postoji ulica sa njegovim imenom.

- Pogledajmo samo šta o Arbanasima pišu srpski pisci, poput Marka Miljanova, ukazao je Karličić u razgovoru sa novinarom FoNeta Davorom Lukačem.

Komentarišući ideje o razgraničenju koje pominju zvaničnici Srbije i Kosova, Karličić je konstatovao da je to, posle završetka Prvog balkanskog rata 1912.godine, realizovano u praksi između Kraljevine Srbije i Albanije.

Prema njegovom stavu, apsolutno je bolje da Beograd i Priština kosovsko pitanje postignu dijalogom.

Karličić se, međutim, boji da to nije moguće i predviđa da će se jednog dana, na sreću oba naroda, sve verovatno okončati "jednom kvalitetnom međunarodnom konferencijom".

On prognozira da će se ta konferencija najverovatnije odigrati u vreme drugog mandata američkog predsednika Donalda Trampa.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

Odgovor Karličića na pitanje o mogućnosti stolice Kosova u Ujedinjenim nacijama bio je izričit: "Nikad".

Za referendum u Srbiji o tom pitanju on je, kao pravnik, poručio da je to ustavna kategorija i da je sve "definisano Ustavom Srbije".

Upitan šta za njega lično predstavlja Kosovo, Karličić je rekao da je to južna srpska pokrajina, "delimično uzurpirana" i da je od 1941.godine "predmet ozbiljnog etničkog čišćenja".

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track