ĐILAS UBIO NAJČUVENIJEG SRPSKOG VAMPIRA: Legenda o Savi Savanoviću
Foto: Privatna arhiva

VODENICA U ZAROŽJU

ĐILAS UBIO NAJČUVENIJEG SRPSKOG VAMPIRA: Legenda o Savi Savanoviću

Specijal -

Kad su otkrili gde mu je grob u Krivoj Jaruzi, meštani su uzeli suv glogov kolac i izabrali ko će da ga probode. Ali mu nisu nasuli vodu u usta, pa je iz njih izletela leptirica, koja je posle morila decu po selu

U čuvenoj vodenici u Zarožju, u kojoj je vampir Sava Savanović 99 godina pio krv vodeničarima, već odavno niko nije stradao od vampirskih zuba. Ta činjenica, međutim, nikako ne znači da je strah u selu od Save manji, pa su i danas retki oni koji bi po mraku smeli da siđu do vodenice ili, ne daj bože, da u njoj prenoće.

foto: Privatna arhiva

Ni dan-danas ne zna se pouzdano ni tačno šta je sa Savom, a sve je manje u selu i onih koji znaju ili koji bi smeli, ili hteli, da ispričaju gde je Kriva Jaruga „sa račvastim brestom“, ispod koga je, u grobu, vampir proboden glogovim kocem.

Ne sme niko da zanoći Ni Miodrag Mijo Vujetić, čuveni kafedžija iz Zarožja, koji je obnovio vodenicu, kaže da se ne bi usudio da zanoći u njoj.

foto: Profimedia

- Gde da noćim? Možda ne bih živ ni osvanuo... Da li si ti pametan, more? - reče Miodrag.

Mijo je vodenicu obnovio, a što se Save tiče, kaže: - Ne daj bože da se on vrati.

Do stare vodenice, koja je tada bila sva u ruševini, pre koju godinu potpisnika ovih redova vodio je meštanin Slobodan Jagodić. Usput, dok smo u prvi sumrak silazili do potoka i strašne građevine, ispričao mi je da je on, Slobodan, kao dečkić u vodenici spavao sa - pokojnim đedom! Posle se ispostavilo da je đed u to vreme bio živ, a da je sada pokojni, i da se nijednom, iako je bio hrabar čovek, đed Miloš nije usudio da u vodenici prenoći sam, nego mu je Slobodan poneki put čuvao strah i leđa.

foto: Printscreen

Na prevaru saznali ime

- I dan-danas ima ljudi koji u prvi sumrak ne smeju da prođu putem iznad vodenice - ispričao mi je Slobodan tada.

Slobodan zna i priču o mladiću Strahinji iz Ovčinje, koji je zbog neuzvraćene ljubavi došao u vodenicu da ga Sava udavi pa, pošto mu je život ipak bio mio, smisli prevaru, te dočeka vampira u vodenici, sazna kako se zove i preživi tu noć.

- Posle, kad su saznali kako se vampir zove, preko babe Miljane, najstarije u selu, saznaju i gde mu je grob. Uzmu onda crnog ždrepca, nepočišćenog, kera, suv glogov kolac, nađu Savin grob u Krivoj Jaruzi, izaberu najsposobnijeg među njima, nekog Đilasa, da ga probode... Jedino pogreše, te Savi ne naspu vodu adžijazmu u usta, nego vampiru iz njih izleti leptirica. Posle je ona morila đecu po selu - ispričao mi je Slobodan.

Istina, posvedočio mi je Slobodan te noći, bio je u selu i neki Radisav, koji je znao da u vodenici po svu noć hrče i to kraj otvorenih vrata.

(Kurir.rs/Zoran Šaponjić /Foto: Profimedia, Ilustracija, Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track