UNS: Utvrditi odgovornost za pretnje novinarki Prokupačkih vesti
Ilustracija, Foto: Printscreen

incident na protestu

UNS: Utvrditi odgovornost za pretnje novinarki Prokupačkih vesti

Društvo -

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas istragu povodom pretnji, vređanja i ometanja rada novinarke portala "Prokupačke vesti" Sonje Pešić na protestu "Jedan od pet miliona" u Prokuplju.

Kako se navodi u saopštenju, Pešić je UNS-u rekla da ju je osoba iz obezbeđenja protesta "vređala, psovala i odgurivala" dok je izveštavala.

"Rekao mi je da je zabranjeno slikanje i da napustim skup, a kada sam mu pokazala novinarsku legitimaciju dozvolio mi je da ostanem. Sve vreme sam razmišljala da li će da me napadne, što se desilo kada je video da slikam protest", rekla je Pešić UNS-u i dodala da joj je ista osoba rekla da "prenese kolegi sa portala Prokupačke vesti da će da ga ubiti i uništiti".

Pešić je kazala i da je slučaj prijavila Policijskoj upravi u Prokuplju.

UNS je naveo da je Krivičnim zakonikom propisano da za pretnje i ugrožavanje sigurnosti osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora".

"Svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom", navodi se u saopštenju UNS-a.

Ranije danas je i Srpska napredna stranka osudila napad na novinarku Sonju Pešić tokom protesta "Jedan od pet miliona" i zatražila hitnu reakciju nadležnih.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track