10:00

TAJNE KRALJEVSKE REZIDENCIJE: Novo doba Starog dvora! Evo ko je sve boravio u današnjim kancelarijama

KURIR VAM PREDSTAVLJA STARI DVOR - SKUPŠTINu GRADA BEOGRADA DRUGIM OČIMA

VESIĆ KRALJEV SALON PRETVORIO U MUZEJ: Imao sam devojku na istoriji umetnosti, pa sam dve godine išao na njena predavanjana (FOTO)

Specijal -

Kada bismo vam rekli da zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić radi u salonu, ne biste verovali, ali Goran Vesić zaista jeste u salonu, koji je služio za prijem dvorskih gostiju. Jer Stari dvor, odnosno Skupština grada, zdanju je koje je podigao još kralj Milan, gde su se smenjivale krunisane glave, dinastije i režimi.

Kružni salon je u delu zdanja na uglu ulica Kralja Milana i Dragoslava Jovanovića. Kod Vesića sve odiše istorijom, ovo je praktično muzej u muzeju.

- Kad sam upisao pravo, imao sam devojku koja je studirala istoriju umetnosti, i pošto tada nije bilo mobilnih, a da bih imao o čemu da pričam, dve godine sam išao na predavanja iz istorije umetnosti, zato sam dobar znalac - smeje se, pa nastavlja:

- Na spratu dvora bili su saloni gde su primani gosti, a moja kancelarija je upravo jedan od njih. A u sobi ispod mene je kralj Aleksandar Obrenović primio Nikolu Teslu taj jedan jedini put kad je bio u Beogradu. A celo zdanje je bitno i za našu istoriju jer je, recimo, u velikoj dvorani kraljica Natalija organizovala čuvene balove, a na jednom od njih dvorska dama Draga Mašin upoznala je Aleksandra. I kraljica Natalija je upravo sebe krivila za to poznanstvo koje ništa dobro nije donelo.

1 / 5 Foto: Ana Paunković

Od "kraljevskih" stvari je portret kneza Mihaila, a Vesić ga drži na značajnom mestu, jer je on "najprosvećeniji srpski vladar i u njegovo vreme, na mestu ovog zdanja, bio je mali dvorac namenjen za prestolonaslednika". Tu je i uramljen proglas iz novina o smrti kralja Aleksandra i kraljice Drage, u kome ne piše i kako su skončali, kao i strana Politike od 10. oktobra 1934. o ubistvu kralja Aleksandra Karađorđevića. Ali Vesić čuva i drugu istoriju - na radnom stolu je figura Napoleona, koji mu je najbolji vojskovođa, ali i bronzani prikaz njega u čuvenoj bici kod Austerlica. Leđa mu čuva slika despota Stefana Lazarevića, koji načini prestonicu od Beograda, ali i figura kralja Dragutina, jer za njegove vladavine Beograd prvi put posta srpski...

- Ova zgrada postoji 137 godina i nastala je jer je, s rastom Srbije, rasla i potreba da se napravi rezidencija dostojna kraljevine. A moja kancelarija podseća na mali muzej, jer mi je važno da je tako uredim pošto ovde provodim 12-15 sati dnevno. Ovo sam ja - priča Vesić, koji u svom "muzeju" ima i čuveni plakat Pabla Pikasa za film "Bitka na Neretvi", koji je plaćen sandukom vina, originalni list iz jednog atlasa, koji govori o Beogradu iz 1368, a koji je kupio preko Ibeja, francuski poster Albanske golgote...

Kurir.rs/J. S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track