DRAMA NA KiM: Napetost ne jenjava nakon hapšenja Pantića, Srbi ostaju na barikadi celu noć
Foto: Kosovo Online, Kurir

tenzije na severu pokrajine

DRAMA NA KiM: Napetost ne jenjava nakon hapšenja Pantića, Srbi ostaju na barikadi celu noć

SRBI NA KIM -

Na Jarinju je u subotu uhapšen Srbin Dejan Pantić (56), nekadašnji pripadnik takozvane kosovske policije, a Srbi sa severa Kosova i Metohije su se odmah okupili i postavljaju barikade da uhapšeni ne bude odveden za Prištinu.

Veći broj građana okupio se na ulazu i izlazu iz Leposavića, zatim u Sočanici, Lešku, Rudaru kod Zvečana, Srbovcu...

Jarinje
foto: Kurir

Značajan broj građana odlučan je u nameri da noć provede na barikadi.

00.52 - SRBINU U PRIŠTINI ODREĐEN PRITVOR

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor za M.A, Srbina koji je u petak uhapšen na Jarinju.

M.A, kako navodi osnovni sud u Prištini, osumnjičen je za krivično delo ''napad na službeno lice u saizvršilaštvu'' i ''neovlašćeno držanje, kontrolu i posedovanje oružja'', preneo je portal Kossev.

22.46 - PETKOVIĆ: KURTI HOĆE RAT

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je večeras da Aljbin Kurti slanjem svojih falangi hoće rat, ali da će Srbi svom snagom odgovoriti na njegovu agresiju da zaštite goli opstanak.

"Kurti je jedini koji hoće sukobe i rat i koji slanjem svojih falangi na sever Kosova i Metohije sahranjuje Briselski sporazum! On je taj bandit koji svaki dan preti i dovodi u opasnost živote ljudi, dok Beograd i srpski narod žele mir i uvek insistiraju na miru", poručio je Petković.

22.10 GRENEL: KURTI STVARA JEDNOSTRANI HAOS NA SEVERU

Ričard Grenel, nekadašnji specijalni izaslanik Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, komentarisao je večeras dešavanja na Kosovu i Metohiji. Grenel je na Tviteru napisao da građani Kosova zaslužuju bolje i komentariosao poteze tzv. predsednika Aljbina Kurtija.

"Kosovski premijer Aljbin Kurti stvara jednostrani haos na severu i očigledno pokušava da skrene pažnju naroda Kosova sa svoje katastrofalne ekonomske politike. Izjava ambasadora Kvinte o odlaganju izbora je reaktivna, spora i slaba", napisao je Grenel.

22.00 KURTI PRETI SRBIJI

Premijer privremenih kosovskih institucija KiM Aljbin Kurti izjavio je večeras da Priština ne želi sukob sa Srbijom, ali da će "na agresiju odgovoriti svom snagom" koju ima.

Aljbin Kurti
foto: EPA/Valdrin Xhemaj

- Srbija već nekoliko dana preti Кosovu agresijom. Predsednik i premijer Srbije pozivaju na povratak hiljadu vojnika kaže pozivajući se na Rezoluciju 1244 UN. Žele dvostruki koraka unazad. Prvi je povratak u vreme (Slobodana) Miloševića i rata. Drugi je da se pitanje Кosova vrati u UN i što dalje od EU. Кao odgovor na predlog EU koji podržavaju Francuska, Nemačka i SAD, žele povratak u UN gde se nalazi veto Rusije i Кine - naveo je Kurti na Fejsbuku.

21.38 POLICIJA LAŽNE DRŽAVE NE DA SRPSKOJ DECI DA SE VRATE KUĆAMA

Policija je zabranila deci iz Rukometnog kluba "Mokra Gora" uzrasta od 12 do 15 godina da nakon odigrane utakmice u Aleksandrovcu pređu administrativni prelaz Brnjak i vrate se kući.

Iz opštine Zubin Potok navode da se kombi koji je prevozio decu vratio sa prelaza Brnjak ne dozvolivši im tako da se posle dve izvojevane sportske pobede odmore kod kuće.

Deca iz RK "Mokra Gora" smeštena su trenutno u hotelu u Novom Pazaru.

21.34 POSTAVLJENI ŠATORI NA BARIKADAMA

Na barikadama u Rudaru kod Zvečana podignut je šator kako bi se okupljeni sklonili od kiše koja neprestano pada više od tri sata.

1 / 2 Foto: Kurir

Okupljeni građani odlučni su da noć provedu na barikadi i još čekaju informacije šta se dešava sa Dejanom Pantićem.

21.08 PUCNJAVA KOD GAZIVODA

Policija takozvanog Kosova saopštila je večeras da je bilo pucnjave na putu koji vodi ka prelazu Brnjak.

Pucnjava se dogodila kod jezera Gazivode.

U saopštenju, koje prenose albanski mediji na KiM, navodi se da su pucnjave prijavljene na još nekoliko lokacija, ali da za sada nema informacija o povređenima.

20.35 POVREĐEN SRBIN IZ ZUBINOG POTOKA

Policija takozvanog Kosova večeras je na putu Lučka Reka-Gazivode kod mesta Ribnjak zaustavila i više od sat vremena brutalno maltretirala Davora Markovića i njegovog sina Andriju iz Zubinog Potoka.

Andrija Marković
foto: Kosovo-online

Davoru i njegovom dvadesetdvogodišnjem sinu, koji je zadobio povredu glave, zbog pretrpljenog šoka i povreda u ambulanti u Zubinom Potoku ukazana je prva pomoć.

20.27 PRETRESEN PREDSEDNIK OPŠTINE ZUBIN POTOK

Predsednika opštine Zubin Potok Srđana Vulovića večeras su u blizini Gazivoda zaustavili i pretresli pripadnici takozvane kosovske policije dok je sa prijateljem išao automobilom.

- Krenuo sam da obiđem okolne pravce oko Gazivoda da vidim da li je sve u redu kada me zaustavila patrola. Pretresli su me vrlo detaljno, pitali ko sam, ali nisu upotrebili nikakvu silu i ubrzo su me pustili da idem dalje - rekao je Vulović za Kosovo onlajn.

19.45 DETONACIJA KOD ZVEČANA?

Nadomak Zubinog Potoka u selu Stuoce čula se pucnjava koja je trajala petnaestak minuta, nezvanično javljaju Novosti.

Čule su se i dve detonacije u Zvečanu, a lokalni mediji na albanskom prenose da su u pitanju šok bombe bačene u blizini barikada.

19.25 VUČIĆ O KRIZI NA KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je večeras niz dokumenata i fotografije koje svedoče o dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Vučić je otkrio i da će Priština 15. decembra podneti zahtev za članstvo u EU.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTS 1

Takođe je naglasio da je usaglašen tekst kojim će biti upućen zahtev komandantu KFOR-a da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije Srbije.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTS 1

- Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljeno da se vrati. Do sada sa KFOR-om nisu vođeni razgovori o povratku srpskog osoblja - navodi se u zahtevu.

18.47 HELIKOPTER NADLEĆE BARIKADE

Građani koji su se okupili na barikadama kod Rudara i dalje su prisutni, uprkos kiši koja pada, javlja reporter Kosovo onlajna.

Helikopter Kfora nadleće Zubin Potok i Leposavić, a ranije su stigli pripadnici poljskog kontigenta Kfora.

18.42 ZATVOREN I BRNJAK

Takozvana kosovska policija saopštila je da je nakon zatvaranja graničnog prelaza na Jarinju zatvoren i prelaz u Bernjaku.

- Na osnovu procene policije sve dok postoje blokade na putu u pravcu graničnog prelaza Brnjak policija je sada privremeno zatvorila i ovu tačku za saobraćaj - navodi se u saopštenju policije.

18.35 VUČIĆ POZVAO SUPRUGU UHAPŠENOG PANTIĆA

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je večeras sa Suzanom Pantić, suprugom Dejana Pantića, koji je danas uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje.

Predsednik joj je pružio podršku i poručio da zna da Dejan ništa nije skrivio.

- Suzana, niste sami ni vi ni vaša deca. Znam da Dejan ništa nije uradio i da je jedina njegova krivica izgleda to što živi u Mešovitom naselju u Tri solitera - rekao je predsednik.

17.30 POLICIJA NE DOZVOLJAVA ULAZAK NA KIM PREKO JARINJA

Policija lažne države na prelazu Jarinje brani ulazak vozilima i pešacima na Kosovo.

Ulazak se prema navodima reportera Kosovo onlajna sa Jarinja ne dozvoljava ni pešice.

1 / 7 Foto: Kurir

17.18 PRIŠTINA PANTIĆA SUMNJIČI ZA TERORIZAM?!

Ministar unutrašnjih poslova lažne države Kosovo Dželjalj Svečlja saopštio je da je Pantić osumnjičen da je "organizovao teroristički napad" na prostorije CIK na severu Kosova.

- Prema svedočenju policije privedeni je organizovao teroristički napad na prostorije CIK na severu zemlje u kom slučaju su napadnuti službenici CIK i policajci. Pantić je optužen za terorističke akte i napad na ustavni poredak. Ekstremističke grupe u cilju sprečavanja sprovođenja pravde organizovale su blokadu nekih puteva i postavljanje barikada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku - rekao je Svečlja.

16.30 SIRENA I U ZUBINOM POTOKU

Sirena za uzbunu oglasila se i u Zubinom Potoku nešto posle 16 sati.

Barikade su osim u selu Rudare postavljene u Sočanici, Lešku i Leposaviću. Na barikadu u Leposaviću, kako prenose mediji, stiglo je i nekoliko vozila Euleksa.

16.10 POTRESNA SCENA NA JARINJU

Supruga Dejana Pantića, bivšeg pripadnika takozvane kosovske policije, koji je danas uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, zabrinuta i očajna ispred stanice policije čeka vesti o suprugu.

Jarinje
foto: Kurir

Zabrinuta žena bila je sa njim u automobilu kad su mu pripadnici policije stavili lisice na ruke.

15.53 STIGLI PRIPADNICI MEĐUNARODNIH SNAGA NA BARIKADE

Na barikade u Leposaviću stigle su ekipe Euleksa i Kfora.

Pripadnici poljskog kontigneta Kfora sa nekoliko džipova nalaze se na 150 metara od mesta na kom su podignute barikade u Rudaru, javlja novinar Kosovo onlajna.

1 / 2 Foto: Kurir

Barikade su postavljene jer Srbi sa severa Kosova ne žele da dozvole da uhapšeni Dejan Pantić bude odveden u Prištinu.

Broj okupljenih se povećava, a u Severnoj Mitrovici i Zvečanu oglasile su se i sirene.

15.07 KO JE DEJAN PANTIĆ?

Kako saznajemo Pantić, koji je napustio tzv. kosovsku policiju kada su Srbi nedavno izašli iz privremenih kosovskih institucija, uhapšen je danas na administrativnom prelazu dok se vraćao iz pravca Raške, a u trenutku hapšenja bio je sa suprugom.

Kosovo i Metohija, Dejan Pantić
foto: Kurir

Od okupljenih se može čuti da je reč o čoveku bez mrlje u karijeri koji nije učestvovao u ratnim dejstvima na KiM.

14.53 OGLASIO SE PETKOVIĆ

Direktor Кancelarije za КiM Petar Petković je saopštio da je hapšenja Pantića brutalna odmazda i zastrašivanje od strane premijera lažne države Aljbina Кurtija.

- Kurti je rešio da sada progoni srpske policajce kojima, bez ikakvih osnova i dokaza, pokušava da pripiše dela sa kojima nemaju nikakve veze ne bi li tako pokušao da zastraši sve Srbe koji ne žele da trpe njegov teror i kršenje sporazuma. Time Кurti želi da im se osveti za to što su napustili sve institucije na severu, uključujući i policiju - navodi se u saopštenju.

Na administrativnom prelazu Jarinje, podsetimo, danas je uhapšen Dejan Pantić, bivši pripadnik takozvane kosovske policije, koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio tu instituciju, a do tada je bio angažovan u policijskoj stanici u Кosovskoj Mitrovici.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track