REDOVI ISPRED FILIJALE, SRBI BEZUSPEŠNO POKUŠAVAJU DA PODIGNU SVOJ NOVAC: Priština nam daje do znanja da za nas nema mesta!
Foto: Foto: Kosovo Online

ZUBIN POTOK

REDOVI ISPRED FILIJALE, SRBI BEZUSPEŠNO POKUŠAVAJU DA PODIGNU SVOJ NOVAC: Priština nam daje do znanja da za nas nema mesta!

SRBI NA KIM -

Ispred filijale Banke Poštanske štedionice u Zubinom Potoku i jutros se okupilo stotinak građana, među kojima je najviše žena, zaposlenih u pogonima tekstilne industrije "Jumkos", kako bi pokušali da podignu svoje plate koje obezbeđuje država Srbija, prenosi TV Most.

Odluka tzv. Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe bilo koje druge valute osim evra u platnom prometu od 1. februara, direktno je ugrozila egzistenciju zaposlenih, korisnika socijalnih davanja i drugih prinadležnosti koje stižu iz Srbije.

Radnice tekstilnog kombinata "Jumkos" ističu da drugih primanja nemaju i da su dinarska sredstva jedini prihod, od koga hrane decu, kupuju lekove i plaćaju dažbine.

- Priština nam svakodnevno daje do znanja da pokušava da nam zatvori sva vrata pomoći, kao i da za nas nema mesta na ovim prostorima - ističe jedna od radnica Stana Đukić.

Dodaje da je plata bila pre nekoliko dana, ali da nisu bili u mogućnosti da je podignu.

- Neko može da ode do centralne Srbije po novac, ali većina ne - kaže ona.

Okupljeni Srbi navode i da mnogi od njih nisu u stanju da za svoj novac idu u Srbiju, jer nemaju sredstava za put i da će se, ako se nerazumna odluka Prištine o ukidanju dinara na povuče, na tlu Evrope, u 21. veku dogoditi humanitarna katastrofa koja je izazvana, kako bi se Srbi naterali da odu sa KiM.

- Ali, Kurti ne zna koliko su Srbi ponosni i tvrdoglavi kada ih na nešto primoravaju, naročito kada pokušavaju da im uzmu ono što je njihovo. Zato mu poručujemo da nećemo otići ni po cenu da budemo gladni - kaže jedan meštanin Zubinog Potoka.

Kurir.rs/TV Most/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

13:10

KOSOVO JE POSTALO LOGOR ZA SRBE, SAMO ŠTO JOŠ NEMA VEŠALA! Miletić tvrdi: Prvo su ukinuli dinar, a onda sledi kažnjavanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja