DVE GODINE KASNIJE: Mog Alekse nema, a niko nije odgovarao
Foto: Facebook Printscreen

Neutešni roditelji niškog učenika

DVE GODINE KASNIJE: Mog Alekse nema, a niko nije odgovarao

Srbija -
Bivša direktorka predaje u drugoj školi. Tadašnja predsednica Školskog odbora Jasmina Stanković, napredovala je i postavljena za direktora, a nasilnici su osuđeni samo za dva prebijanja, kažu Dragana i Bojan Janković

NIŠ - Iako je OŠ „Sreten Mladenović Mika“ iz Niša kažnjena zbog prikrivanja nasilja nad našim sinom, niko nije odgovarao, već su pojedini čak i napredovali u karijeri, kažu Dragana i Bojan Janković, roditelji Alekse Jankovića (14) koji se ubio skočivši sa zgrade, posle višemesečnog maltretiranja grupe starijih učenika.Dragana Janković: Država nam se smeje u liceDečak je od oktobra 2010. godine više meseci trpeo maltretiranje grupe učenika koji su ga tukli, šamarali i pretili mu novim nasiljem. Nakon što se dečak ubio u maju 2011. godine, a slučaj dospeo u javnost, Prekršajni sud kaznio je pravosnažno 2012. godine školu sa maksimalnih 500.000, a tadašnju direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000 dinara “zbog propuštanja dužnog nadzora” i nepreduzimanja propisanih mera u slučajevima nasilja nad učenicima.

"Niko nije disciplinski kažnjen makar za to što je škola platila enormnu kaznu čime je oštećen budžet. Bivša direktorka predaje u drugoj školi dok se prašina ne slegne! Tadašnja predsednica Školskog odbora Jasmina Stanković, koja je odbila nalog inspekcije da smeni direktorku, napredovala je jer je postavljena za direktora. Nasilnici su osuđeni samo za dva prebijanja (jer u prethodnih šest nisu imali 15 godina) i to “praćenjem” Centra za socijalni rad, a isti školski policajac i dalje je zadužen za školu uprkos svemu. Država ovim pokazuje nemoć da se nosi sa vršnjačkim nasiljem, a mi se osećamo kao da nam se država smeje u lice", smatraju Aleksini roditelji.Iz kancelarije zaštitnika građana, školi je dva puta preporučeno da se utvrdi odgovornost nadležnih, ali to nije učinjeno."Analizirali smo sve situacije i utvrdili da nema ničije odgovornosti", kaže direktorka Stanković.Ona nije imala komentar na pitanje kako je moguće da škola plati pola miliona dinara, a da niko nije kriv za to, ali je demantovala da je ona odbila da smeni direktorku već da je to bila većinska odluka ŠO.

Centar za socijalni rad je 18. septembra predložio sudu da obustavi meru pojačanog nadzora roditelja nad učenikom N. T. (17) koji je osuđen zbog nanošenja lakih povreda Aleksi i ugrožavanja sigurnosti jer posle godinu i po dana „nije učinio nikakvo krivično delo niti prekršaj, redovan je i dobar učenik“. Đacima L. S. i V. O. bili su izrečeni samo sudski ukori zbog ugrožavanja sigurnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track