KONAK HAJDUK IVANA: Vodenica Lazić nadživela Turke
Foto: Preent Screen Jutub

Napunila je 225 godina

KONAK HAJDUK IVANA: Vodenica Lazić nadživela Turke

Srbija -
Napunila je 225 godina . U njoj je mnogo puta sa jatacima,u provm deceniji prošlog veka, prespavao čuveni homoljski hajduk Ivan Babejić rodom iz sela Laznica kod Žagubice.

KUČEVO - Jedna od poslednjih vodenica na zlatonosnom Peku nalazi se na periferiji Kučeva i zovu je ,,Lazic i ortaci’’. Napunila je 225 godina a sagrađena je u Tursko doba. Nadživela je i Turke i hajduke. U njoj je mnogo puta sa jatacima,u provoj deceniji prošlog veka, prespavao čuveni homoljski hajduk Ivan Babejić rodom iz sela Laznica kod Žagubice.O istoriji najpoznatije vodenice u dolini Peka seriju tekstova i sećanja objavio je hroničar Vojislav Marjanović koji u svojoj knjizi navodi da je vodenica -Lazić i ortaci- nekada imala preko pedeset ortaka sa više od pet stotina pomeljara koji su u njoj mleli svake godine kukuruz.

Radili su u njoj i mnogi vodeničari ,među kojima je bilo i desetak žena. Vodenica o kojoj brine porodica Lazić i još deset ortaka i dalje radi i melje ispod svojih tri kamena kukuruz i pšenicu a služi i kao turistički etno spomenik .

O njoj pored vlasnika i pomeljara brine i vodeničar Jovica Radosavljević koji je tu i na usluzi je svima koji dođu i žele da kući odnesu kukuruzno ili pšenično brašno-samleveno iz vodenice potočare.Kažu da nema zdravije hrane i ukusnog projinog ili pšeničnog brašna od samlevenog baš u ovoj vodenici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track