Vicepremijer: Zakukaće cela Srbija  kad se vidi bilans preduzeća u Beogradu
Foto: KURIR

Ekonomske mere

Vicepremijer: Zakukaće cela Srbija kad se vidi bilans preduzeća u Beogradu

Društvo -
Zemlja je upropašćena neodgovornim ponašanjem bivših vlasti i sada je pred Srbijom neizbežno - mere usmerene na to da se za dva do dva i po odsto smanje fiskalni deficit, naveo je Vučić

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da penzije neće biti smanjivane, ali da se moraju smanjiti plate u javnom sektoru.Vučić je istakao da od penzionera nema šta više da se uzme i da će se penzije obračunavati kao i do sada.On je rekao da je zemlja upropašćena neodgovornim ponašanjem bivših vlasti i da je sada pred Srbijom neizbežno - mere usmerene na to da se za dva do dva i po odsto smanje fiskalni deficit."Stoga razgovaramo i o solidarnom porezu, i o ukidanju bonusa u MUP-u i Ministarstvu odbrane i smanjenju plata u javnom sektoru. Strašno sam ljut na tadašnje političko rukovodstvo što potrebne mere nisu preduzete još pre pet godina", rekao je Vučić.On je rekao da je javni dug prethodna vlast za samo četiri godine uvećala sa 40 na 60 odsto BDP-a."Javni dug je rastao geometrijskom progresijom i taj rast se, planiranim merama, može zaustaviti 2016. godine", procenio je vicepremijer.On je , osvrćući se na predloge MMF, rekao da će neki biti prihvaćeni, da će se napraviti aranžman sa MMF, da će nam pasti kreditni rejting, ali da posle toga više neće.Govoreći o platama u javnom sektoru Vučić je naveo primer pomoćnika ministra čija je osnovna plata 120. 000 dinara, i veća je od ministra, ali da prima oko 200. 000 dinara."TIh 80.000 je problem" ukazao je Vučić i dodao da su to službena putovanja, dnevnice...Kako je rekao, sada je osam puta manje službenih putovanja, i da je morao da "viče na vladi", jer su milioni bačeni bespotrebno, pošto od nekih putovanja nije bilo nikakvih rezultata.Prvi potpredsednik je rekao da privatni sektor radi i ne može da dobije platu ili je niža nego u javnom sektoru koji izdržava, a to neko mora da vrati u nerealne tokove.Prema njegovim rečima, dve milijarde evra su uzete kada je preuzeta vlada kako bi se isplatile penzije i podvukao da je to urađeno zato što je bio takav fiskalni deficit i dramatično povećanje udela javnog duga u BDP ."To su stvari koje ne možemo da rešimo do 2015, 2016. To ne može niko da reši. Recite mi tog genija koji to može da reši. Đilas? Tako kako je rešavao problem javnih preduzeća u Beogradu? Pa "zakukaće" cela Srbija kada za mesec dana budu poznati bilansi javnih preduzeća u Beogradu" rekao je Vučić.

Nema sukoba sa Dačićem po pitanju mera

Vučić je izjavio da nema sukoba sa premijerom Ivicom Dačićem po pitanju procene stanja u kojem se nalazi srpska ekonomija i mera neophodnih za njeno spasavanje."Mi da mislimo isto o svemu, bili bi u istoj stranci. Ali, da postoji bilo kakav sukob između mene i Dačića, ne postoji. Imali smo nekoliko veoma dugih sastanaka i on razume situaciju u kojoj se nalazimo", rekao je Vučić rekao je Vučić gostujući u emisiji Stav Srbije na TV Prva, odbacujući špekulacije da premijer i on zagovaraju dva različita ekonomska kncepta.On je dodao da ne može da laže po tom pitanju:"Lako mi je da ga kritikujem, ne može mi ništa. Ali, ne mogu da ga kritikujem za nešto za šta nije kriv. On prihvata sve mere koje možemo nekako da izguramo", rekao je Vučić.Prema njegovim rečima, postoje različite ideje, ali obojica odlično znaju u kakvom je stanju država.Komentarišući Dačićevu izjavu da mu još nije zaboravio to što svojevremeno nije ispunio njihov dogovor o formiranju beograske vlasti, Vučić je rekao da je to tačno, mada je Dačićev postupak bio razumljiv u tadasnjim okolnostima:"Nije držao reč. Rekao je da je za to kriv Đilas, zato što su Đilas i Tadić rekli da neće biti vlade, niti bilo čega ako se to ne promeni. I to je tačno. Ali je takođe tačno da ja nisam imao sporazum sa Đilasom, nego sa Dačićem", rekao je Vučić.

Zabrana Parade ponosa ispravna odlukaPrvi potpredsednik vlade izjavio je da razume zamerku predsednika države Tomislava Nikolića njemu i premijeru Ivici Dačiću što nije održana Parada ponosa, ali da i dalje smatra da je ta odluka bila ispravna."Imamo Ustavnu obavezu da garantujemo slobodu mirnog okupljanja, ali naša procena je bila da je vrednije da sačuvano sve glave i Beograd od razbijanja, kao i da ne šaljemo sliku nereda sa ulica u svet", kazao je Vučić.On je rekao da su bezbednosne službe radile procenu, da je bilo različitih stavova i mišljenja, ali da je, kada se sve stavilo na papir, doneta prava odluka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track