SUBOTICA: Glasalo više od 16.000 mađarskih dvojnih državljana
Foto: Fonet

Generalni konzulat Mađarske

SUBOTICA: Glasalo više od 16.000 mađarskih dvojnih državljana

Srbija -
Mogućnost glasanja poštanskim putem iskoristilo je čak 10.000 birača iz Vojvodine

SUBOTICA - U Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici oko 16.000 mađarskih dvojnih državljana tokom prethodnih dana predalo je koverte sa izbornim materijalom i glasačkim listićima, a na dan izbora, u konzulatu je glasalo oko 400 građana, izjavio je generalni konzul Mađarske u Subotici Tamaš Koršoš.

Prema njegovim rečima, 368 birača - državljana sa stalnom adresom u Mađarskoj zatražilo je mogućnost glasanja u prostorijama Generalnog konzulata u Subotici, a njih 339 je učestvovalo u glasanju, pa prema tome izlaznost na izbore u Subotici iznosi 92,1 odsto.

Prema procenama, mogućnost glasanja poštanskim putem iskoristilo je 10.000 birača iz Vojvodine. O broju važećih, odnosno nevažećih listića još nema podataka.

Dvojni mađarski državljani, odnosno mađarski državljani bez stalne adrese u toj zemlji, prvi put imali su pravo da glasaju na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Mađarskoj putem pisma, koji su primili poštom ili su podigli u diplomatskim predstavništvima.Uredno popunjen glasački materijal o podacima birača i popunjeni glasački listić u posebnoj zatvorenoj koverti trebalo je da vrate poštom ili da predaju u diplomatskim predstavništvima.

Prema nezvaničnim rezultatima, na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 6. aprila ubedljivo je pobedila stranka dosadašnjeg premijera Viktora Orbana Fides, koja je na izborima učestvovala u koaliciji sa dosadašnjim partnerom, Narodnom demokratskom strankom (KDNP).

Na osnovu obrade najvećeg dela glasačkih listića, koalicija Fides-KDNP osvojila je 44,59 odsto glasova, levičarska koalicija 25,75 odsto, desničarska stranka Jobik 20,75 odsto glasova, a cenzus sa 5,21 odsto glasova prešla je i stranka Politika može da bude drugačija (LMP), koja se delklariše kao partija zelenih.U parlamentu od 199 članova koalicija Fides-KDNP imaće najmanje 133 poslanika, savez levičara 38, Jobik 23, LMP 5.

(Vojvodina danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track