ALEKSA KOLAKOVIĆ (9) NAJMLAĐI VOLONTER: Ovde sam da bih pomogao ljudima!
Foto: Dragana Udovičić

Heroj dana

ALEKSA KOLAKOVIĆ (9) NAJMLAĐI VOLONTER: Ovde sam da bih pomogao ljudima!

Srbija -
Aleksa Kolaković (9) u prihvatnom centru FMP Železnik dočekuje ugrožene i prska ih sredstvom za dezinfekciju; Jedan je od nekoliko hiljada dobrovoljaca koji brinu o ugroženima

BEOGRAD - Mladi podižu zemlju iz pepela.- U izviđačima sam naučio da je briga o povređenima, o drugarima najvažnija, pa sam došao da dam svoj doprinos - u dahu nam je rekao Aleksa Kolaković (9), član odreda izviđača Sveti Sava iz Beograda. On je najmlađi volonter, koji u prostorijama u FMP Železnik dočekuje evakuisane građane, a potom ih preventivno prska sredstvom za dezinfekciju.- Ovde sam da bih pomogao ljudima i zemlji! - njegov je odgovor na pitanje zašto se odlučio na ovaj humani čin. Juče mu je bio prvi „radni“ dan.Inače, on je samo jedan od nekoliko hiljada volontera koji su se samoinicijativno organizovali kako bi pomogli u zbrinjavanju evakuisanih i ugroženih lica i sanaciji štete koju su izazvale poplave.

Ljudski razloziNjegov stariji „kolega“ Dušan Stevanović (18) sa Voždovca ojačava branu na Savskom šetalištu.- Nemamo navijačka obeležja, a nismo ni „velike patriote“ - ne ločemo pivo i ne pevamo pesme. Nismo po naredbi stranaka ovde. Tu smo iz ljudskih razloga, da bismo pomogli jadnim ljudima, čije su kuće uništene, a životi ugroženi! - ispričao je ovaj srednjoškolac, dok je radio u društvu više od 300 volontera iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.Kurir je juče posetio najkritičnija područja gde Sava i rečica Ravanica prete da poplave Ostružnicu, Makiš, Savsko šetalište kod Beogradskog sajma i ispod Železničkog i Brankovog mosta, ali i Dunav i Gabrovačku rečicu u naselju Kotež. I tu su angažovani mnogobrojni građani, koji od preksinoć rade na jačanju brane, razvrstavanju, punjenju i postavljanju džakova sa peskom.Potresne slikeVolonteri Jovana, Nikola, Nemanja i Marko kažu da su se nagledali potresnih slika.- Videli sam bebu od nepunih mesec dana, trudnicu koja trpi bolove, starije građane koji ne znaju gde su im članovi porodice, čula sam jecaje i plač... Ovde smo otkad je počela katastrofa i ne planiramo da odemo dok svi ne budu zbrinuti - kažu oni uglas.

Vanja UdovičićUJEDINJENI MOŽEMO SVE!Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić predložio je da se svi zaposleni u sportskim i omladinskim organizacijama odreknu jedne redovne dnevnice, dela stipendije ili penzije u korist postradalih i za saniranje šteta od poplava.- Solidarnost koju su građani Srbije i svi ovi ljudi pokazali svojim maksimalnim angažmanom na pomoći ugroženima pokazuje da ujedinjeni možemo sve - rekao je Udovičić, koji je s pripadnicima vojske i policije obišao Obrenovac kako bi pomogao u dostavljanju hrane i vode.

NEKA OD MESTA GDE SE MOŽEDONETI POMOĆ U BEOGRADURobna kuća „Nama“Knez Mihailova 5 od 10 do 16 časova- odeća, voda, obuća, hrana za bebe, pelene, higijenski ulošci, sapuni, vlažne maramice, paste za zube i ostala sredstva za higijenu, fabrički upakovana hrana.DIF na Banovom brdu- rasklopivi kreveti, dušeci, bilo šta za spavanje.Prva beogradska gimnazijaCara Dušana 61 od 10 časova- odeća, voda, obuća, hrana za bebe, pelene, higijenski ulošci, sapuni, vlažne maramice, paste za zube i ostala sredstva za higijenu, fabrički upakovana hrana.Treća beogradska gimnazijaNjegoševa 15 od 14 časova- odeća, voda, obuća, hrana za bebe, pelene, higijenski ulošci, sapuni, vlažne maramice, paste za zube i ostala sredstva za higijenu, fabrički upakovana hrana.Sc ŠumiceUstanička 125/1 stalno- odeća, voda, obuća, hrana za bebe, pelene, higijenski ulošci, sapuni, vlažne maramice, paste za zube i ostala sredstva za higijenu, fabrički upakovana hrana.„Mikser haus“Karađorđeva 46 subota od 10 časova- hrana, voda, odeća i obuća.Dodatne informacije 800 11 00 11 (Besplatno)

ČINJENICEPoslovi volontera- Pomažu građanima iz poplavljenih područja u svim prihvatilištima- Radili na izgradnji nasipa na Savi za odbranu Šapca, Sremske Mitrovice i Beograda- Pružali su pomoć i delili pakete sa namirnicama stanovništvu u Obrenovcu, Šapcu i Sremskoj Mitrovici- Razvrstavaju garderobu i namirnice koje donose građani u prihvatne centre- Na nasipu na reci Mlavi kod Kostolca volonteri radili na zaštiti TE „Kostolac“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track