ZADUŠNICE: Srbi obišli oskrnavljene grobove u južnoj Mitrovici
Foto: Beta

Bez policije i na sopstveni rizik

ZADUŠNICE: Srbi obišli oskrnavljene grobove u južnoj Mitrovici

Srbija -
Porušeni i oskrnavljeni nadgrobni spomenici, humke zarasle u korov i zapaljena kapela, slike su tog groblja u poslednjih 15 godina

KOSOVSKA MITROVICA - Nekoliko stotina Srba iz Kosovske Mitrovice danas je na Zadušnice, bez pratnje policije i na sopstveni rizik i odgovornost, posetilo grobove svojih rođaka u južnom delu grada. Porušeni i oskrnavljeni nadgrobni spomenici, humke zarasle u korov i zapaljena kapela, slike su tog groblja u poslednjih 15 godina.

"Nadamo se i strpljivo čekamo da ispune obećanje i urede nešto, ali svaki put je sve teže i bolnije", rekao je pravoslavni sveštenik Milija Arsović.

Arsović je naveo da je to dokaz neodgovornosti institucija južne Kosovske Mitrovice. "Kad god narod dođe ovde, zatekne jad i bedu. Stalno nas ubeđuju da čiste, kose, rade nešto korisno za srpski narod ali nisu mogli da nas uvere jer ovo što smo videli danas jeste velika katastrofa", rekao je Arsović. Na groblju je teško naći grobove zarasle u korov, u zarasloj travi vrebaju otvorene humke iz kojih su mnogi iskopali i odneli posmrtne ostatke, sveće ne smeju da se zapale da ne plane trava, slika je groblja 15 godina posle završetka rata.

Od bombardovanja 1999. godine više od 90 odsto spomenika na tom groblju je porušeno. Odneto je sve što je moglo da se odnese, bronzane biste, metalne ograde, a vandali su počeli da odnose i čitave spomenike. U severnom, srpskom delu grada, groblje na kojem se i danas sahranjuju muslimani ostalo je netaknuto.

Očišćena groblja u Prištini i Kosovom Polju

Raseljeni i interno raseljeni Srbi obeležili su danas Zadušnice na očišćenim grobljima u Prištini i Kosovom Polju. Na manjem delu pravoslavnog groblja u Kosovom Polju opštinske službe i danas završavaju raščišćavanje od preostalog trnja, korova i šiblja, dok je srpsko pravoslavno groblje u Pristini potpuno očišćeno.

Pravoslavni sveštenik iz Kosova Polja Nikola Dragićević rekao je agenciji Beta se groblje u tom mestu prostire na oko četiri hektara i da je na tom groblju od 1999. godine porušeno 167 nadgrobnih spomenika, ali da su svi obnovljeni uz podršku Vlade Kosova. Dragićević je naveo da na Zadušnice dolaze i raseljeni Srbi koji žive u mestima centralne Srbije, kao i interno raseljeni iz Kosova Polja koji žive u srpskim selima u centralnom Kosovu. Dodao je da u Kosovu Polju Srbi žive još u deset porodičnih kuća i u tridesetak stanova. Na pravoslavnom groblju u Prištini zjape dva ogromna kratera koja su napravile NATO bombe 1999. godine.

Na tom groblju popravlejno je više od 130 nadgrobnih spomenika, ali raseljeni Srbi očekuju da i drugi porušeni spomernici budu obnovljeni. Svi koji su danas bili na groblju zadovoljni su jer je konačno očišćeno i što im je omogućeno da nesmetano prilaze grobovima. Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović rekao je novinarima na prištinskom groblju da je tu "sada potpuno drugačija situacija, što je ohrabrenje za održavanje takvih mesta" i opstanak i povratak onih koji su pre 15 godina izbegli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track